Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) ger sin syn på LAS och Januariavtalet under en presskonferens på torsdagen. Foto: TT

Sjöstedt hotar med misstroendeomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt hotar med att väcka misstroendeomröstning mot regeringen om man går vidare med Las-utredningens förslag.

– Om regeringen väljer att gå vidare med att lagstifta om utredningens förslag är vår bedömning att Sverige går mot extra val, säger Sjöstedt på en pressträff.

I månadsskiftet kraschade förhandlingarna om ett nytt huvudavtal som ska reglera spelregler och anställningsskydd på den svenska arbetsmarknaden.

Svenskt näringsliv, LO och tjänstemännens samverkansorganisation PTK meddelade att man inte kunnat enas och därför avbrutit förhandlingarna.

V-ledaren gick omgående ut och skyllde kraschen på regeringen och den Las-utredning som enligt januariavtalet ska ligga till grund för förutsättningarna på arbetsmarknaden i händelse av att parterna inte kommer överens. Den har samtidigt anklagats för att tippa över till arbetsgivarnas fördel.

Har inte fått något besked

– Det besked vi vill ha är att utredningen inte ska genomföras, att inte heller något annat förslag som är lika obalanserat ska genomföras och att det även i fortsättningen ska finnas saklig grund för uppsägningar, säger Sjöstedt under en pressträff på torsdagen och fortsätter:

– Men vi har inte fått något besked. Vårt intryck är att Stefan Löfven håller sig undan.

V-ledaren återupprepade ett tidigare hot, att väcka misstroendeomröstning om regeringen inte kan garantera att Las-utredningens förslag inte blir verklighet.

– Om regeringen väljer att gå vidare med att lagstifta om utredningens förslag är vår bedömning att Sverige går mot extra val, säger Sjöstedt.

– Extra val är inte partiets mål. Partiets mål är att parterna ska få förhandla utan att hotas. Men som vi har sagt tidigare kommer vi inte att vika oss.

Jonas Sjöstedt vill inte ge ett datum för när Vänsterpartiet kan tänka sig att fälla regeringen, men han kommer ställa kravet till Löfven under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

Krävs stöd av M

För att få igenom en misstroendeförklaring i riksdagen krävs stöd av Moderaterna. Partiledaren Ulf Kristersson har i ett Facebookinlägg sagt att M inte kommer ställa upp på hot om misstroende som bara stoppar en reform av Las och samtidigt räddar kvar Löfven.

Men i en senare passage skriver han: ”Om Vänsterpartiet på allvar vill avsätta nuvarande regering och byta regering till en ny och bättre så finns det majoritet för det varje dag i veckan”.

– I en skarp votering där Stefan Löfven står eller faller med sin regering har Moderaterna rimligen inget annat val än att rösta på det de säger: att få en ny regering i Sverige. Men det är som sagt inte dit vi vill, säger Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer