Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Sjöstedt (V) och Stefan Löfven (S). Foto: TT

Sjöstedt ställer ultimatum till Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kräver att Stefan Löfven försäkrar att arbetsrätten inte kommer att äventyras, annars kommer partiet att gå vidare med en misstroendeförklaring. Det säger han vid en pressträff på torsdagseftermiddagen.

”Nu ligger den här heta potatisen i knät på Löfven”, säger han.

Efter att förhandlingarna om bland annat arbetsrätten mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK kraschade i natt, så ska enligt januariavtalet regeringens utredning istället ligga till grund för förutsättningarna på arbetsmarknaden.

Utredningen föreslår bland annat att arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

Men förslaget har varit minst sagt omdiskuterat. Vänsterpartiet har sagt att man är beredd att fälla regeringen om man gör utredningens förslag till lag då man anser att det äventyrar arbetstryggheten.

Ställer tre krav på Löfven

– Utredningens förslag skulle föra Sverige decennier bakåt i tiden, tillbaka till en mössan-i-handen-tid, säger Sjöstedt som nu listar tre förslag för att Vänsterpartiet ska fortsätta stödja Löfven som statsminister.

För det första kräver V att utredningens förslag, i sin nuvarande form, inte läggs fram som lagförslag. Även om det justeras så måste Löfven lova att balansen mellan fack och arbetsgivare inte rubbas samt att det även i fortsättningen måste finnas ”sakliga skäl” för en uppsägning.  

– Skulle han säga motsatsen kan han inte längre regera vidare med Vänsterpartiets stöd.

Små chanser att avsätta Löfven

Men, för att få igenom en misstroendeförklaring i riksdagen krävs stöd av Moderaterna, och partiledaren Ulf Kristersson sade tidigare idag att partiet inte kommer att ställa sig bakom ett sådant misstroende eftersom partiet vill ha sådana förändringar av arbetsrätten som utredningen föreslår.

Samtidigt meddelar både Centerpartiet och Liberalerna att las-utredningen ska genomföras som bestämt, trots kritiken. Men, båda partierna säger sig vara villiga att ge parterna mer tid om det skulle innebära en lösning. Det är är även arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som vid en pressträff direkt uppmanade parterna att åter sätta sig vid förhandlingsbordet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer