Lööf och Sabuni: Las-utredningen ska genomföras

Uppdaterad
Publicerad

Las-utredningen ska genomföras efter att förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter om ett nytt avtal strandade inatt. Det beskedet ger både Centern och Liberalerna på torsdagsförmiddagen.

– Utredningen kommer att genomföras nu när parterna inte kom överens, säger Centerns partiledare Annie Lööf och hänvisar till att regeringen och samarbetspartierna så sent som förra veckan lade fram en budget där det står att utredingen ska bli verklighet om parterna inte lyckats nå ett nytt avtal.

– Jag räknar med att Socialdemokraterna och Stefan Löfven håller vad man lovar.

Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni, ger samma besked:

– Löntagare och företagare kan inte vänta längre, så nu tar vi det politiska ansvaret och ser till att vi med hjälp av lagstiftning moderniserar arbetsrätten, säger hon.

Brakade samman i natt

Las-förhandlingarna mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK som organiserar tjänstemännen brakade samman i natt. Det innebär att regeringens utredning, som lades fram i somras, istället kommer att ligga till grund för förutsättningarna på arbetsmarknaden.

Utredningen föreslår bland annat att arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

Men förslaget har varit minst sagt omdiskuterat. Vänsterpartiet har sagt att man är beredd att fälla regeringen om man gör utredningens förslag till lag då man anser att det äventyrar arbetstryggheten. Partiledaren Jonas Sjöstedt säger att partiets hållning om ett misstroende ligger fast.

– Ansvaret för detta ligger på regeringen som med orimliga hot om att dramatiskt försämra anställningstryggheten ställde sig på arbetsgivarnas sida i förhandlingen, säger han på Twitter.

Utesluter inte mer förhandlingstid

Annie Lööf säger att de strandade förhandlingarna är ett ”misslyckande för svensk arbetsmarknad” och att hon beklagar att parterna inte kom överens, Hon säger också att hon inte utesluter att man ger mer tid till parterna för att förhandla om ett avtal.

– Skulle det vara så att parterna ser möjlighet att komma överens, så är det klart att Centerpartiet inte stänger dörren för dem att komma överens, säger hon.

Inte heller Nyamko Sabuni stänger dörren för fortsatta förhandlingar mellan parterna.

Löfven beklagar, öppnar för mer tid

Också statsminister Stefan Löfven öppnar för att parterna ska få en chans till nå ett avtal.

– Det är positivt om parterna återupptar sina förhandlingar, det finns ingenting som hindrar det, säger han till TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.