• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
–Mitt mål är att rädda arbetsrätten, säger Jonas Sjöstedt (V). Foto: Helgstudion

Jonas Sjöstedt (V) i Helgstudion – berättar om misstroendehotet

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, upprepade sitt hot om misstroendeförklaring mot regeringen på fredagen. Detta efter att LO tackade nej till förslaget om ett nytt las-avtal.

– Mitt mål är inte att fälla regeringen, utan att rädda arbetsrätten. Är Stefan Löfven med på det så räddar han sig själv samtidigt, säger Jonas Sjöstedt i SVT:s Helgstudion.

I och med att arbetsmarknadens parter för andra gången inte lyckades komma överens väntas regeringen nu gå vidare med den omtvistade las-utredningen.

Förslaget kan innebära en regeringskris då Vänsterpartiet, som vägrar acceptera dess innehåll, hotar väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven och regeringen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Vi har lovat våra egna väljare att när vi släppte fram Stefan Löfven, trots att han gått så mycket åt höger – rör inte arbetsrätten. Det har Stefan Löfven vetat om hela tiden. Om han ändå går fram med detta, då medvetet provocerar han oss. Han borde ta lite lugnt och tänka: Kanske ska jag låta bli? säger Jonas Sjöstedt.

– Jag står fast vid mitt ord, men tänker ge regeringen en chans att ta sig ur det här. Att inte lägga fram lagförslaget, att låta fackföreningarna förhandla igen i lugn och ro.

Sjöstedt: Minimal risk för högerregering

Du kommer inte vara partiledare mer än två veckor till. Hur resonerar du kring det?

– Jag vill helst att detta löser sig under de här veckorna. Men skulle det här dra ut på tiden så är det nästa partiledare som får gå in och vinna den här fajten.

När ska du agera?

– Just nu är det Stefan Löfven som måste svara. Säger han att han inte ska köra över alla Sveriges löntagare eller att göra det lätt att göra sig av med utslitna 62-åringar, då har han löst det här.

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet har fått kritik, bland annat av Socialdemokraterna, för att de öppnar dörren för en framtida högerregering om de skulle gå vidare med sitt misstroendehot.

Men Jonas Sjöstedt håller inte med.

– Risken för en högerregering är minimal, det finns ingen sådan majoritet i riksdagen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer