Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är djupt beklagligt att LO säger nej, säger Mattias Dahl, Svenskt Näringslivs vice vd. Foto: SVT

Svenskt Näringsliv och PTK överens – beredda att gå vidare utan LO

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt Näringsliv är överens med tjänstemannaförbundet PTK om ett nytt huvudavtal på den svenska arbetsmarknaden. LO har sagt nej till avtalsförslaget – något som inte hindrar de andra två parterna.

– Vi är fria parter, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Den första förhandlingsrundan om ett nytt huvudavtal strandade.

När parterna tog upp förhandlingarna igen under torsdagen ledde de, enligt Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, till att alla knutar kunde lösas och att ett avtalsförslag fanns på bordet. Men LO valde att säga nej.

– Avtalet var heltäckande. PTK har tittat på det och sagt ja, LO har sagt nej, säger Mattias Dahl på en gemensam pressträff med PTK.

Kan det betyda att ni sluter ett eget avtal med PTK?

– Absolut, det är det vi får analysera och se vilka möjligheter vi har, säger Mattias Dahl.

PTK redo att gå vidare

Svenskt Näringsliv, som representerar arbetsgivarna, och PTK, som representerar privatanställda tjänstemän, är beredda att gå vidare med avtalet utan LO.

– Vi vill ha gemensamma lösningar för grundläggande frågor på arbetsmarknaden. Vi tycker att det ska vara lika för arbetare och tjänstemän, så det finns inget egenintresse i att vi ska gå isär, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef för PTK.

Är ni redo att sluta ett eget avtal?

– Ja, det är ju så att PTK är en självständig organisation. Vi har förhandlat tillsammans och det är viktigt och bra att försöka hitta gemensamma spelregler, men vi måste se hur vi kan lösa angelägna frågor för våra medlemmar, säger Martin Wästfelt till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer