Enligt Susanna Gideonsson är det framförallt frågan om anställningstrygghet som har varit svår att enas om. Foto: Fredrik Sandberg/TT

LO säger nej till avtalsförslag

Uppdaterad
Publicerad

LO säger nej till ett nytt huvudavtal på den svenska arbetsmarknaden. Avtalsförslaget ger inte deras medlemmar tillräckligt stor trygghet, menar de.

– Vi har verkligen försökt, vi har kämpat ända in i kaklet, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Nu ökar återigen trycket på regeringen. Arbetsmarknadsministern säger att hon tänker kalla parterna till möte i nästa vecka.

Gideonsson är tydlig med att LO gjort sitt yttersta för att nå en överenskommelse med Svenskt Näringsliv.

Men enligt Susanna Gideonsson är det framförallt frågan om anställningstrygghet som har varit svår att enas om och där tycker inte LO att avtalsförslaget ger deras medlemmar tillräckligt stor trygghet.

– Det här handlar om hela arbetslivet och hur det ska hänga ihop. Vi behöver ha ett tryggt och säkert anställningsskydd för alla, säger Susanna Gideonsson.

SVT har tagit del av avtalsförslaget.

Svenskt Näringsliv: Djup besvikelse

Svenskt Näringsliv, som representerar arbetsgivarna, och PTK, som representerar privatanställda tjänstemän, fick veta om LO:s nej via LO:s pressträff.

– Det är en djup besvikelse att LO säger nej. Det är beklagligt att de inte orkar ta det i mål, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv och PTK säger också att de är överens om avtalet och är redo att gå vidare utan LO.

Politisk dynamit

Frågan om ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden har blivit politisk dynamit sedan Vänsterpartiet hotat med misstroende mot Stefan Löfven om regeringen gör alltför stora förändringar i arbetsrätten.

På SVT:s fråga om hur Susanna Gideonsson ser på situationen, att det återigen kan komma krav på misstroendeförklaring mot regeringen, svarar hon:

– Det är inte vi som hotat med misstroende, det är inte vi som ställt till det här. Jag känner inte den skulden.

Regeringen kallar parterna

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger i kvällens Aktuellt att hon tänker kalla arbetsmarknadens parter till möte i nästa vecka.

– Parternas inflytande i de fortsatta diskussionerna måste vara fortsatt stor för att skapa de bästa förutsättningarna för löntagare och arbetstagare även i framtiden.

Nordmark säger att det är beklagligt att Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet hotar med misstroende mot statsministern.

– Det är inte ansvarstagande, säger arbetsmarknadsministern i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.