Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl. Foto: TT

Positiva politiska reaktioner på parternas besked

Publicerad

De politiska reaktionerna på beskedet att arbetsmarknadens parter återupptar förhandlingarna om arbetsrätten har varit övervägande positiva, från vänster till höger.

– Mycket goda nyheter att parterna börjar förhandla om arbetsrätten igen!, skriver Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på Twitter.

Han fortsätter:

– Las-utredningens förslag kan inte genomföras, då skulle regeringen falla. Nu måste regeringen ge besked om att de inte ens kommer att försöka gå vidare med utredningen. Låt parterna slippa inblandning och hot.

I slutet av september kraschade förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter om en förändring av arbetsrätten, varför den så kallade las-utredningen förslag om exempelvis förändrade turordningsregler ska genomföras, enligt januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Förslagen i las-utredningen, som bland annat innebär att antalet undantag i turordningsreglerna ökas, har fått Vänsterpartiet att hota med att lägga fram en misstroendeförklaring i riksdagen om Stefan Löfven gör utredningen till lag.

”De har allt att vinna på ett nytt försök”

Även Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, Martin Ådahl, är glad över att förhandlingarna återupptas.

– Det är väldigt roligt att parterna tar chansen att förhandla om ett nytt huvudavtal, vi hoppas att de hittar en lösning, säger han och tillägger parterna har en ”unik” chans till att själva få till en omställning på arbetsmarknaden.

– De har insett att de har allt att vinna på ett nytt försök.

Martin Ådahl uppger vidare att skulle parterna misslyckas än en gång, ska las-utredningens förslag verkställas i sin ursprungliga form. Det är inte förhandlingsbart.

– Vårt besked har inte förändras på en enda punkt. Det är det som gäller, säger han.

”Hoppas parterna tar chansen”

Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni, ser även hon positivt på att förhandlingarna drar igång igen.

– Det är långsiktigt bäst för spelreglerna på svensk arbetsmarknad om de hittar egna lösningar för modernisering av las. En halv miljon människor står utanför arbetsmarknaden och behöver komma i jobb. Jag hoppas att parterna nu tar chansen och lyckas komma i mål, säger hon i en skriftlig kommentar till SVT. 

Från regeringshåll har dock kommentarerna än så länge varit knapphändiga.

– Vi har noterat att parterna återupptar förhandlingarna. Vi får se vart samtalen leder, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer