LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmarknadens parter redo att återuppta las-förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadens parter är redo att återuppta förhandlingarna om arbetsrätten och turordningsreglerna, de så kallade las-reglerna, uppger fack och arbetsgivare på onsdagen.

– Förhandlingarna om trygghet, omställning och anställningsskydd mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv kommer att återupptas, skriver parterna i ett pressmeddelande.

Enligt parterna kommer förhandlingarna att inledas torsdagen den 15 oktober och genomföras med syfte att lösa de återstående frågorna på vilka förhandlingarna tidigare strandade.

Besked om resultatet av förhandlingarna kommer att ges tidigast fredagen den 16 oktober klockan 13.00 och enligt LO:s pressekreterare Malin Fagerberg Wikström kommer parterna inte lämna någon information om förhandlingarna eller varför de återupptas innan dess.

– Någonting har hänt som gjort att man återupptar förhandlingarna, det är någon öppning som man hittat, säger hon.

Hot om misstroende

I slutet av september kraschade förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter om en förändring av arbetsrätten, varför den så kallade las-utredningen förslag om exempelvis förändrade turordningsregler ska genomföras, enligt januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Förslagen i las-utredningen, som bland annat innebär att antalet undantag i turordningsreglerna ökas, har fått Vänsterpartiet att hota med att lägga fram en misstroendeförklaring i riksdagen om Stefan Löfven gör utredningen till lag. Partiledaren Jonas Sjöstedt skriver på Twitter:

– Mycket goda nyheter att parterna börjar förhandla om arbetsrätten igen!

Han fortsätter:

– LAS-utredningens förslag kan inte genomföras, då skulle regeringen falla. Nu måste regeringen ge besked om att de inte ens kommer att försöka gå vidare med utredningen. Låt parterna slippa inblandning och hot.

”De har allt att vinna på ett nytt försök”

Även Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, Martin Ådahl, är glad över att förhandlingarna återupptas.

– Det är väldigt roligt att parterna tar chansen att förhandla om ett nytt huvudavtal, vi hoppas att de hittar en lösning, säger han och tillägger parterna har en ”unik” chans till att själva få till en omställning på arbetsmarknaden.

– De har insett att de har allt att vinna på ett nytt försök.

Martin Ådahl uppger vidare att skulle parterna misslyckas än en gång, skall las-utredningens förslag verkställas i sin ursprungliga form. Det är inte förhandlingsbart.

– Vårt besked har inte förändras på en enda punkt. Det är det som gäller, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.