Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Öbrink ger lägesrapport om förhandlingarna Foto: SVT/TT

Parterna tillbaka vid förhandlingsbordet – efter uppgifter om slutbud

Uppdaterad
Publicerad

Vid 18-tiden uppgav källor för SVT att parterna hade nått fram till ett slutbud i de så kallade las-samtalen.De senaste uppgifterna säger dock att parternas förhandlare återvänt till förhandlingsbordet. Det är oklart om det handlar om att justera det tidigare budet eller om det rör sig om längre förhandlingar.

I dag återupptogs de så kallade las-samtalen mellan facken och arbetsgivarna. Samtalen hålls mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv och är tänkta att kunna utmynna i nya regler på den svenska arbetsmarknaden. I kväll ser man ut att vara ett steg närmare ett nytt avtal. Källor uppger för SVT att det vid 18-tiden fanns ett slutbud. De senaste uppgifterna säger dock att parternas förhandlare återvänt till förhandlingsbordet ikväll. Det är oklart om det handlar om att justera budet som tagits fram eller om det blir längre förhandlingar.

Oavsett vad så betyder detta inte att samtalen är klara, slutbudet måste också ses över av respektive organisation och sedan eventuellt godkännas. De centrala parterna LO, PTK och Svenskt Näringsliv har sagt att man tidigast presenterar ett eventuellt resultat av förhandlingarna imorgon fredag klockan 13:00.

Avbröts vid månadsskiftet

Samtalen om nya regler på arbetsmarknaden avbröts i månadsskiftet mellan september och oktober utan resultat. Samtalen handlar bland annat om anställningsskydd, omställning och kompetensutveckling, och vem som ska ha ansvar för a-kassan. I praktiken är det den första punkten som varit svår att komma överens om. Arbetsgivarna har bland annat velat diskutera fler undantag från turordningsreglerna och ändrade regler för krav på saklig grund då man sägs upp av personliga skäl. Facken har bland annat velat se förändringar för visstidsanställda, ett stopp för så kallad hyvling av arbetstid och mer kompetensutveckling.

Hot om misstroendeförklaring

Om parterna inte når en överenskommelse så står det i januariavtalet mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna att den så kallade las-utredningen ska bli ny lagstiftning.Samarbetspartierna C och L har sagt att man vill att utredningen blir lag om parterna inte kommer överens. Vänsterpartiet å sin sida hotar i så fall med en misstroendeförklaring mot regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer