Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om förhandlingarna. Foto: Thommy Tengborg/TT

Regeringen bjuder in parterna till samtal

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att parterna kommer att bjudas in till samtal i nästa vecka.

-Det är ett svårt läge men också ett nytt läge,  säger hon i SVT:s Aktuellt.

Arbetsmarknadsministern beklagar att parterna inte kunde komma överens om ett nytt avtal, men tycker att de har tagit ett intressant och brett grepp om trygghet och omställning i sina förhandlingar.

– För min del är jag övertygad om att när parterna tar ansvar för spelreglerna på svensk arbetsmarknad så får vi mer långsiktighet och stabilitet, mer än vad politiken kan ta. Jag ser gärna att parternas inflytande i de fortsatta diskussionerna är stor, säger hon.

Ett beskedet att las-förhandlingarna kraschat igen är pressen på regeringen stor. Vänsterpartiets partiledare håller fast vid sitt hot om en misstroendeförklaring om regeringen går vidare med las-utredningen. Samtidigt är Centerpartiet och Liberalerna tydliga med att las-utredningen ska genomföras enligt överenskommelsen i januariavtalet.

Utredningen dras inte tillbaka

Eva Nordmark säger att regeringens mål nu är en ny lagstiftning som både ger företagen ökad flexibilitet och stärker löntagarnas trygghet. Las-utredningen som är ute på remiss hos 57 instanser kommer inte att dras tillbaka. 

– Det hade skett om parterna hade kommit överens. Nu kommer vi att seriöst ta om hand om alla de synpunkter som kommer, säger hon.

Nordmark: Alternativet är värre

Att Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt hotar med att fälla regeringen om den inte drar tillbaka utredningen kallar Eva Nordmark ”oansvarigt”.

– Vi har en allvarlig pandemi och en allvarlig kris på svensk arbetsmarknad. Att han i det läget är beredd att rikta ett misstroende och kasta ut Sverige i osäkerhet utan att ha ett eget alternativ. Han vet vad alternativet är. Det är en majoritet i Sveriges riksdag som annars är beredd att göra långtgående ensidiga inskränkningar till löntagarnas nackdel, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer