Sveriges judar får inte det skydd de behöver – trots att det antisemitiska våldet blir allt värre, säger Aron Verständig, ordförande för judiska centralrådet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Judiska centralrådet: ”Polisen borde ha permanent närvaro vid judiska institutioner”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det antisemitiska våldet bara blir värre och värre får Sveriges judar inte det skydd de behöver. Det säger Aron Verständig, ordförande för judiska centralrådet efter dådet i tyska Halle.

– Vi ser det som en attack mot alla judar. Det som hände i Halle hade tyvärr kunnat ske i en svensk stad också. Det är oroande och chockerande, särskilt eftersom det skedde på den viktigaste dagen i den judiska kalendern, säger Aron Verständig dagen efter dådet.

Två människor dödades och attacken blev den tredje mot en judisk institution på ett år. Sedan tidigare har två andra synagogor, en i Pittsburgh och en i Poway, Kalifornien, utsatts för liknande dåd.

– Det är en otroligt oroande utveckling som visar att det antisemitiska våldet blir värre och värre. För några år sedan var det främst radikala islamistiska avsändare, nu är det mer högerextrema, säger Aron Verständig.

Samhället borde ta ansvar

Aron Verständig menar att man drivit frågan länge, dels i kontakter med polisen, dels med justitieministern och inrikesministern.

– Vi har en bra dialog med polisen och jag tycker att den blir allt bättre. De har förståelse för vilka säkerhetsutmaningar vi har, men samtidigt har polisen vissa resursbegräsningar. Vi hade önskat att man hade prioriterat att vara vid våra institutioner mer.

I dag tar judiska centralrådet själv säkerhetsansvar kring de egna institutionerna. 

– Men det är inte något som vi som privatorganisation borde göra – utan något som samhället borde ta ansvar för, säger Aron Verständig. 

”Fruktansvärt”

Även Fredrik Sieradzki, ansvarig vid judiska informationscentret vid judiska församlingen Malmö, är skakad av den antisemitiska attacken i Tyskland.

– Jag har inga ord, det är fruktansvärt. Så fort vi fick reda på att det inträffat stoppade rabbinen gudstjänsten i synagogan och informerade de närvarande och bad sedan för de som drabbats.

– Attacken visar att det finns ett enormt hat mot judar och att judar tyvärr är mål för terrorister. Säkerheten är oerhört viktig för oss.  

Permanent polisnärvaro

Fredrik Sieradzki menar att samarbetet med polisen fungerar bra och att man inte vill kasta någon skugga över enskilda poliser. Samtidigt vittnar även han om att man länge velat att polisen skulle ha en permanent närvaro vid synagogan – särskilt vid judiska högtider, och oavsett specifika hot eller om det är något särskilt som har hänt. 

– Vi förstår att polisen har begränsade resurser, men vi anser att det finns ett reellt behov av permanent polisnärvaro eftersom det hela tiden finns en hotbild mot judiska objekt. 

Polisen kommenterar inte säkerhetsläget

Polisen centralt vill inte kommentera den specifika hotbilden kring Sveriges judiska församlingar, utan hänvisar till de olika regionerna – men inte heller där vill man uttala sig.

– När det gäller hot så uttalar vi oss inte hur vi arrangerar olika former av skydd, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisregion syd.

Fakta: Antal synagogor i Sverige

  • Stockholm: 3
  • Göteborg: 2
  • Helsingborg: 1
  • Malmö: 1

Gudstjänster sker på ytterligare ställen vid stora judiska helger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.