Juholt: Miltärt i Libyen ”om så behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Vid en presskonferens idag presenterade partiledaren Håkan Juholt Socialdemokraternas så kallade Libyenpaket. Utan att nämna några namn riktade han skarp kritik mot dem i Sverige som han menar har öppnat för markmålsbekämpning.

Han ser det som ”lättvindigt”.

-Risken för att göra allvarliga fel är alldeles för stor, sade han och pekade på att Libyens ledare Muammar Kadaffis barn och barnbarn dödats.

Militärt ”om så behövs”

Juholt kallade Socialdemokraternas paket en insats för Libyens folk.

Det innehåller såväl humanitära som civila och ”om så behövs militära” insatser.

Inga fler Gripenplan

Vid presskonferensen stod han fast vid att insatsen med Gripenplanen ska avslutas.

-Vi sade ja till att upprätthålla flygförbudszonen med åtta Gripenplan i ett läge där Kadaffi bombade sitt folk. Att vi nu i detta läge fortsätter, när Kadaffis flygvapen inte fungerar, tycker vi är för lågt ställd ambition och felaktigt helt enkelt, sade han.

-Möjligheterna att se in i framtiden kan inte vara så begränsade att man levererar samma lösning på uppgiften i dag som man gjorde när bombflyget på Gaddafis sida var verksamt. Vi har högre ambitioner än så till stöd för det libyska folket, sade Håkan Juholt vid pressträffen.

Breda insatser

Socialdemokraternas omfattande program innehåller breda insatser.

-Det är ett program som vi tror att vi har goda chanser att få en bred uppslutning för i riksdagen, sade Juholt.

-Vi står fast vid vår ståndpunkt sedan tidigare, att vi stöder det libyska folket, vi står fast vid att Gripen-insatserna ska avslutas efter de beslutade tre månaderna och vi står fast vid att vi ska ha ett bredare engagemang än enbart det militära.

Sammanhållen politik

-Det har varit stort fokus på att om vi inte är där med åtta Gripen-plan, ja, då gör vi ingenting och då sviker vi Libyens folk. Vi vill bredda detta och peka på en sammanhållen politik som bygger på en analys av vad som kan väntas framöver.

Enligt Håkan Juholt är det inte rimligt att fortsätta med Gripen-insatsen efter den redan beslutade tiden.

-Men vi har aldrig varit i närheten av att fundera på att överge frihetskämparna i Libyen, sade Juholt.

-Vi har faktiskt en större verktygslåda än åtta Gripen-plan.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.