Håkan Juholt utnämns till ambassadör på Island. Foto: TT/Rickard Nilsson

Juholt ny ambassadör på Island

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att utse den förre socialdemokratiska partiledaren Håkan Juholt till ny ambassadör på Island, enligt Östra Småland. Uppgiften bekräftas av UD.

Håkan Juholt fick själv reda på nyheten strax innan lunch på torsdagen.

– Det är klart att jag ser fram emot detta. Jag har haft ledande positioner i hela mitt liv, och det ligger nu bakom mig. Nu längtar jag efter att företräda Sverige bredare. Island är ett nordiskt land, och jag tror det nordiska samarbetet kommer bli än mer betydelsefullt framöver. Sen har vi det rika kulturlivet som Island erbjuder och som inspirerar mig, säger Håkan Juholt till SVT Nyheter Småland.

Utnämning får kritik

Nyheten att Håkan Juholt fanns med bland kandidaterna till ambassadörsposten kom i mellandagarna, och kritiken lät inte vänta på sig. Planerna att utse honom till ambassadör har kritiserats av bland annat Moderaterna.

Men Håkan Juholt ställer inte upp på beskrivningen av ambassadörstiteln som en kompisutnämning, eller plåster på såren efter hans dramatiska avgång 2012.

– Politiska utnämningar sker inte längre. Det har varit tuff konkurrens och många sökande. Och om kompisar utnämner kompisar, så kunde man gjort det på andra sätt under de här fem åren utan att ta omvägen kring en ambassadörsutnämning.

– Om det finns de som är arga eller upprörda, ja, då får jag väl bara hälsa dem välkomna till Island, säger han.

Besökt Island fyra gånger

Håkan Juholt har varit på Island fyra gånger tidigare. Samtliga gånger har det varit på tjänsteresa, i egenskap av ordförande i försvarsberedningen bland annat.

Är det någon särskild fråga på Island som intresserar dig?

– Nej, jag kommer att följa den prioritering som regeringen gör. Det handlar om turismutbyte, forskningsutbyte, näringslivs- och kulturutbyte. Det är det jag kommer följa och genomföra. Sen privat är jag väldigt kulturintresserad, och ser fram emot att lära känna isländsk kultur på djupet.

Juholt är den partiledare för socialdemokraterna som suttit kortast tid, knappt tio månader. Han lämnade sin riksdagsplats hösten 2016 efter 22 år i riksdagen. Han tillträder sin nya post i september. Tillförordnandet som ambassadör gäller i tre år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer