Juholts kopia värre än Sahlins original?

Publicerad

Idag meddelades att åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om bedrägeri mot Håkan Juholt, men det är inte första gången den socialdemokratiske ledarens omdöme har ifrågasatts.

Mona Sahlin kritiserades under sin tid hårt då hon visade sig med en äkta Louis Vuitton-väska för 6 000 kronor. Håkan Juholt å sin sida fotograferades i maj med ett piratkopierat skärp, inköpt under en semesterresa.

-Man går på marknaden utanför hotellet. Där står ett bord och det säljs fina bälten till turister, sa Juholt till Expressen.

Juholt ville dock påpeka att han bryr sig om att de personer som framställer liknande produkter arbetar under bra villkor.

-Jag är väldigt angelägen om att löntagare såväl som i Sverige som i andra länder har bra villkor. Jag tycker att det är väldigt viktigt att Kapp-Ahl, HM, JC och Ikea redovisar vilka villkor som gäller där varor tillverkas, sa Juholt till Expressen.

Håkan Juholts semesterinköp är dock bara en av de historier som har uppmärksammats i pressen under hans tid som partiledare.

Bedrägeridömd ”kulbo”
Redan i mars i år uppdagades att Håkan Juholts så kallade ”kulbo” Åsa Lindgren 2007 dömdes till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri mot sin tidigare arbetsgivare Fritidsresor.

Genom förfalskade handlingar och brev såg Lindgren till att 45.908 kronor sattes in på hennes privata konto vid 11 separata tillfällen.

Den socialdemokratiska valberedningen informerades aldrig om Åsa Lindgrens brott när Håkan Juholt tillfrågades om partiledarposten.

När det avslöjades att Lindgren var dömd konstaterade valberedningens ordförande Berit Andnor att endast Juholts egen person var av intresse vid tillsättningen av posten.

Och Mårten Schultz, professor i juridik, höll med om det när han kommenterade på SVT Debatt i mars:
”Juholts flickvän är inte statsministerkandidat. Hon förtjänar inte att få hela sin historia offentliggjord, även om hon har ett fläckigt förflutet. Hon är bara en person som kommit att dela privatliv med en partiledare.”

Klagomål över semesterdrinkar
I mars i år hamnade Håkan Juholt återigen i hetluften, då han tillsammans med Åsa Lindgren firade påsk i Turkiet.

På en av Istanbuls barer hörde svenska turister hur han högljutt klagade på drinkpriserna, hånade sina kollegor och läste högt ur interna mejl från sina partikamrater, enligt Expressen.

-Han var upprörd och frågade servitören om hans Dry Martini verkligen kostade 15 lira, berättade en svensk turist för Expressen.

Missade förstamaj-tåg
Ett par månader senare var det dags igen, då Håkan Juholt missade förstamaj-tåget i Falun. Detta trots att han var tågets självklare huvudperson.

-Jag hann inte. Jag ska förändra Sverige, men kan inte förändra att dygnet har 24-timmar, förklarade Juholt sin frånvaro för SVT Rapport.

Förundersökning inledd
I ett uttalande från åklagarmyndigheten idag meddelades att man kommer att granska varför Håkan Juholt sedan 2007 har begärt full hyresersättning för sin bostad, trots att han har delat den med Åsa Lindgren. Rubriceringen är ”bedrägeri”.

Anna Grönberg
anna.gronberg@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer