Juholts tuffa tid – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en tuff vecka för Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt sen avslöjandet om att han tagit ut full ersättning för sitt boende i Stockholm trots att han bor med sin sambo. Här kan du följa vad som hänt i Juholt-affären dag för dag.

S-ledaren var redan ifrågasatt efter vacklande hållning i Libyenfrågan och kovändningar gällande skuggbudgeten, men krisen exploderade förra veckan. Här är händelserna dag för dag.

7 oktober: Tidningen Aftonbladet avslöjar att Håkan Juholt kan tvingas betala tillbaka upp till 90 000 kronor till riksdagen då han inte redovisat sina boendeförhållanden korrekt. Juholt har tagit ut full ersättning trots att han bor med sin sambo. Senare under dagen ber Juholt om ursäkt och lovar att betala tillbaka drygt 160 000 kronor till riksdagen.

8 oktober: Riksenheten mot korruption beslutar att granska om det var bedrägeri när S-ledaren Håkan Juholt under flera år lät riksdagen betala hyran även för sambon.

9 oktober: Håkan Juholt vägrar att svara på medias frågor. I stället väljer han att på ett lite syrligt sätt kommentera saken på sin facebooksida.

10 oktober: Förundersökningen om misstänkt bedrägeribrott mot Håkan Juholt inleds. Socialdemokraternas verkställande utskott håller krismöte.

11 oktober: Första öppna kravet på Juholts avgång kommer från kommunalrådet i Katrineholm. Juholts assistent Peter Cervin säger att han informerade Håkan Juholt om att det fanns felaktigheter i bostadsbidraget, men att nya blanketter trots det skickades in. Socialdemokraternas kanslichef Sven-Eric Söder förnekar dock att så skulle vara fallet.

Fler medier skriver också om ett resestipendium som Juholt fick 2006 för en resa till Vitryssland. Juholt ska inte ha utnyttjat stipendiet tillfullo, men underlåtit att betala tillbaka pengar.

12 oktober: Håkan Juholt deltar i partiledardebatten i riksdagen och väljer att gå till kraftig attack mot alliansen. På väg in till debatten hävdar Juholt återigen att han ”inte har ljugit”. Han får också kritik för att ha offrat sin partikamrat Morgan Johansson när det gäller kommunalrådet Ilmar Reepalus förslag om att människor som nyligen blivit svenska medborgare ska kunna utvisas om de begått brott.

13 oktober: Nya uppgifter spär på Håkan Juholts problem. Misstankar väcks om att Håkan Juholt vid flera tillfällen låtit riksdagen betala hans bilersättning samtidigt som han använt sig av hyrbil.

14 oktober: Efter ett sex timmar långt möte där Socialdemokraternas toppnamn i verkställande utskottet diskuterade situationen meddelade Håkan Juholt att han sitter kvar. Enligt uppgifter till Aktuellts Margit Silberstein var det en helomvändning i det mäktiga Skånedistriktet som räddade Juholt.

Erik Nielsen

erik.nielsen@svt.se

Thomas Larsson

thomas.larsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.