Juridiskt undantag kan vara vägen framåt för Cementa i Slite

Uppdaterad
Publicerad

Cementa borde kunna få undantag från miljölagstiftningen, för att säkra fortsatt drift på Gotland. Det menar SGU, en av de expertmyndigheter som varit kritiska mot Cementas ansökan. Ändå behövs bättre analyser av hur grundvattnet påverkas, enligt SGU.

Cementa levererar 75 procent av allt cement i Sverige. I juli kom kallduschen – kalkbrottet i Slite får inte fortsätta efter sista oktober. Sen dess har företag, byggbranschen och regeringen oroat sig för hur man skall undvika att all byggverksamhet i Sverige skall hamna i akut krisläge.  

Allt handlar om grundvattnet. Tidigare beviljade miljödomstolen ansökan om fortsatt och utökad drift, men i juli upphävde Miljööverdomstolen domen, efter kritiska synpunkter från både Länsstyrelsen, Naturvårdsverket och Sveriges Geologiska undersökningar SGU

– Vi tycker inte Cementas underlag tillräckligt säkert visar vilken påverkan man har på grundvattnet, säger SGU:s enhetschef Mats Wallin, till SVT.

Fick kritik för brister – för över ett år sedan

Miljööverdomstolen kritiserar just brister i analyser av hur grundvatten och känsliga miljöer påverkas. Men Cementa har överklagat och menar att det är anmärkningsvärt att domstolen först nu ifrågasätter miljökonsekvensbeskrivningen.

Men SVT:s genomgång visar att denna kritik knappast är ny. Expertmyndigheten SGU skrev för över ett år sedan i en inlaga att företaget behöver ”komplettera ansökan”, man efterlyste ”förfinade lokala analyser” om grundvatten, bland annat av utpekade våtmarker. 

Cementa menar att man har gett nya uppgifter som sammantaget skall ge en tillräckligt klar bild. Men SGU:s Mats Wallin tycker att det fortfarande saknas trovärdiga beräkningar på lokal påverkan på känsliga miljöer och saltvatteninträngning i grundvattnet. 

SGU: Verksamheten bör klassas som riksintresse

Samtidigt menar SGU att Cementas verksamhet är så viktig för hela samhället att det klassas som riksintresse. Då kan man – enligt vattenlagstiftningen – bevilja undantag. Det skulle innebära att man accepterar en större påverkan på vatten, växtlighet och djur. 

Den vägen har Cementa inte velat ta, men det är vad SGU redan tidigare rekommenderat. Men man tycker ändå att Cementa behöver presentera bättre underlag, något som sannolikt tar minst ett år att få fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.