Foto: SVT/Soryblocks

Det här säger lagen om deepfake-porr

Publicerad

Utvecklingen av deepfake-tekniken har lett till att vem som helst i princip kan klippa och klistra in valfritt ansikte på valfri kropp i vilket sammanhang som helst. Det här oroar juristen Ängla Eklund, inte minst i när det gäller fall av hämndporr.  

– Det är klart att det är en oroande trend att det finns en sån ökning av deepfake-porr, säger Ängla Eklund.

När uppropet #myimagemychoice startade i Storbritannien började kvinnor från hela landet vittna om kränkningar de utsatts för online. Många hade fått privata filmer uppladdade på nätet, men vissa hade fått se sig själva i porrfilmer – som de inte deltagit i. 

Runt om på nätet finns webbsidor med deepfake-porr där olika, oftast kvinnliga, kändisars ansikten har klippts in i grafiska och verklighetstrogna sexscener. I takt med att utvecklingen av tekniken förbättras så lär vi också se fler fall där deepfake-porr prövas i domstol. Det menar Ängla Eklund, IT-jurist och ordförande för Juridiska institutet.

– Det är väldigt vanligt att tekniken utmanar juridikens gränser och med just deepfakes så står juridiken inför en klar utmaning vad gäller att se om vi med befintlig lagstiftning kan tackla den här typen av nya integritetsproblem, säger hon.

Så vad säger lagen om deepfake-porr? Hör juristen Ängla Eklund i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.