• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilverkstad i Sörby. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här går Marcus Liwicki, professor i maskininlärning vid Luleå tekniska universitet, igenom ett av klippen på den fejkade skådespelaren – och berättar vilka detaljer som avslöjar bluffen. Foto: SVT/Tiktok @deeptomcruise

Här är detaljerna som avslöjar deepfake-klippet av Tom Cruise

Publicerad

På appen Tiktok visar ett konto klipp på vad som vid första anblick ser ut som skådespelaren Tom Cruise. Men det rör sig om så kallade deepfakes.

– De är riktigt bra, men om man tittar noga ser man missar, säger Marcus Liwicki, professor i maskininlärning vid Luleå tekniska universitet.

I ett av klippen, som setts över en miljon gånger bara på Tiktok, trollar ”Tom Cruise” bort ett mynt. Det är klippet som Marcus Liwicki ser som mest avancerat. Där tror han att den som skapat klippet också lagt några timmar på efterbearbetning.

– Vad du behöver är ett klipp med dig och kanske ett hundratal bilder av den person du vill ha i videon, det kan ta några minuter och sen har du en färdig film med en person som gör det du vill, säger han.

Tekniken utvecklas hela tiden och idag finns det flera appar som kan åstadkomma samma resultat som videoklippen på Tiktokkontot.

– För 25 år sedan var det mycket svårt att göra det, pixel för pixel. 2017 när deepfakes kom blev det mycket enklare och mycket snabbare att göra dom. Nu kan vi göra det ibland på bara några sekunder, säger Marcus Liwicki. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer