Video på Tom Cruise sprids på internet – ”den bästa fejkfilmen som gjorts”

Uppdaterad
Publicerad

En video som föreställer skådespelaren Tom Cruise när han trollar bort ett mynt har gått varm på internet de senaste dagarna. Men allt tyder på att videon är fejk, det är inte Tom Cruise.

– Den bästa fejkfilmen som har gjorts, säger Erik Wisterberg, tech- och näringslivsreporter på Svenska Dagbladet.

Vid första anblick ser det ut som en helt vanlig video på skådespelaren Tom Cruise. Men det är inte han. Videon är en så kallad ”deepfake” och lite förenklat kan man säga att det är en video som redigerats att se ut som en person, i det här fallet Tom Cruise.

I takt med att den här typen av videor blir bättre och allt svårare att särskilja från vad som är äkta så väcks frågan vad det kan få för konsekvenser, om vi inte längre vet vad som är äkta eller påhittat.

–  Vi har jobbat med förfalskningar under lång tid på andra områden och på något sätt hanterat det, säger Karl Åström, professor vid Lunds universitet som forskat på ”Deepfakes”.

– Vad händer om ett fejkat klipp sprids dagen innan ett val, från någon med uppenbar agenda att sprida desinformation, frågar sig Erik Wisterberg, tech- och näringslivsreporter på SvD.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.