Foto: TT

Justitieministern om kritiken mot samtyckeslag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa en så kallad samtyckeslag. Men förslaget har kritiserats av advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg som menar att förändringen inte kommer att leda till fler fällande domar för sexualbrott.

– Vi kommer få en tydlighet som inte funnits innan och en stark förebyggande effekt, svarar nu justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

För att fällas för våldtäkt i dag måste förövaren använda hot, våld eller utnyttja en person som exempelvis varit berusad.

Men genom att införa en samtyckesreglering i sexualbrottslagstiftningen ska det räcka med att en person säger nej – att den anser att den inte deltagit i samlaget frivilligt.

Kampanjen #MeToo

– Lagändringen innebär att man vänder på perspektivet. Den lagstiftningen vi har nu som utgår från våld och hot ska istället utgå från ett samtycke, säger Morgan Johansson.

Kritik mot att lagändringen

Advokatsamfundets generalsekreterare, Anne Ramberg, har riktat kritik mot förslaget och menar att en lagändring inte kommer att leda till att fler fälls för sexövergrepp.

– Lagförändringen sänder ett viktigt budskap till alla män och pojkar att det som inte är frivilligt är ett övergrepp. Då kommer vi få en tydlighet som inte funnits innan och en stark förebyggande effekt, svarar nu Morgan Johansson.

Andra åtgärder viktigare för att klara upp brott

Håller du med om beskrivningen att en samtyckeslag inte kommer leda till fler fällande domar?

– Det återstår ju att se. Jag tror i och för sig att om man vill se fler uppklarade brott så är det en annan åtgärd som är viktigare. Det är att vi avsätter pengar till rättsliga biträden vid sexualbrott, att målsägarbiträden sätts in tidigare i processen, säger Morgan Johansson.

Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg har tidigare varnat för att politiker dras med i vågen och blir populistiska i frågor där det finns ett stort folkligt tryck.

Finns det en risk för att ni agerar populistiskt här och förändrar lagar utan att de uppnår någonting?

– Jag håller inte med om den beskrivningen. Jag menar nog att det finns ett grundläggande problem i att lagstiftningen varit otydlig. Och det budskap man vill ska gå ut till allmänheten inte riktigt har gått ut, säger Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet