• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg Foto: Jonas Ekströmer/TT

Advokatsamfundet: ”En samtyckeslag kommer inte leda till fler fällande domar”

Uppdaterad
Publicerad

En samtyckeslag gör inte att fler fälls för sexövergrepp. Det menar Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. Hon varnar istället för politisk populism i samband med kampanjer som #metoo.

– Politiker måste se till så man inte rycks med av starka opinioner, hur behjärtansvärda de än är.

Förslaget om en samtyckeslag är inte nytt men har lyfts i samband med debatten om sexövergrepp i och med kampanjen #metoo. Både vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm och i SVT:s Agenda så lyfte jämställdhetsminister Åsa Regnér att en samtyckeslag är på gång. Och att hon hoppas att en lag ska vara på plats under nästa år.

– Före jul kommer vi att lägga förslag om samtyckesreglering i sexualbrottslagstiftningen, sade Regnér i SVT:s Agenda.

Kampanjen #MeToo

”Kommer inte leda till fler domar”

Men Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare, är kritisk till en samtyckeslag.

– Vi tror inte att en samtyckeslag kommer leda till fler fällande domar. Det framgår av utredningen att man inte ens där tror att det kommer bli effektivt. Den kommer istället att fungera normativt, för att visa att samhället inte godtar detta.

Problemet med avsaknaden av bevis kommer en samtyckeslag inte att komma åt, menar Ramberg.

– Vi kommer ha precis samma problem med att styrka att ett övergrepp har begåtts. Det är ett bevisproblem.

Övertro på lagar

Anne Ramberg ser en risk för att politiker dras med i vågen och blir populistiska i frågor där det finns ett stort folkligt tryck. Som exempel nämner hon sexualbrott och terrorism.

– Inte minst i och med sociala medier så får den här typen av frågor enormt genomslag. Politiker måste se till så man inte rycks med i de starka opinionerna. Hur behjärtansvärda de än är så måste man ha lite sans och balans.

Det stora tryck på ”hårdare tag”, som ofta skapas i den här typen av kampanjer, kan vara svårt för politiker att stå emot menar Anne Ramberg.

– För varje sak som händer så ropar någon skarpare lagar. Man har en övertro på att lagstiftaren ska lösa allting. Men det är centralt att lagstiftningen inte blir händelsestyrd, då blir man mer repressiv men uppnår ingenting.

SVT Nyheter har sökt justitieminister Morgan Johansson för en kommentar, men han har bett att få återkomma under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet