Foto: SVT

Justitieministern sågar L-förslag om IS-återvändare

Publicerad

Liberalerna vill att alla IS-återvändare ska utredas för brott, även de som reste före terrorresor kriminaliserades förra året. Justitieminister Morgan Johansson säger dock att det är omöjligt.
– Vi har inte retroaktiv lagstiftning i Sverige.

Liberalernas partiledare Jan Björklund vill att det ska inledas förundersökning mot alla som återvänt till Sverige efter att ha stridit för IS i Syrien och Irak, även de hundratal personer som kom tillbaka före 1 april förra året då terrorresor kriminaliserades.

– Alla ska kallas in till åklagare, polis och säkerhetspolis för förhör och förundersökning ska inledas. Sedan kan det vara så att man konstaterar att en del av dem inte har begått några brott och då skriver man av det. Men förundersökning ska inledas för alla, säger Jan Björklund.

Morgan Johansson menar dock att Jan Björklund är fel ute.

– Vi har inte retroaktiv lagstiftning. Det finns en princip att man inte i efterhand kan straffa det som inte var olagligt när det begicks. Sverige är en rättsstat och det ska vi nog hålla på, säger justitieministern i kvällens Agenda.

”Vi är alldeles för naiva i Sverige”

Men Björklund menar att det krävs skarpare kontroller för att komma åt de som återvände när det fortfarande var lagligt att resa och strida för IS.

– Har man deltagit i terrorism i Mellanöstern måste man anses som misstänkt för brott, det är själva utgångspunkten. Vi är alldeles för naiva i Sverige, säger Jan Björklund.

Läs mer: Säpo ser ensamma gärningsmän som största hotet

Morgan Johansson säger att Björklunds synsätt är problematiskt men hävdar också att regeringen ser över hur de kan utvidga lagstiftningen. Han menar att det måste ske två olika sätt att behandla de som åkte innan kriminaliseringen och de som åkte efter.

– Jag tror att det är bättre att Säpo och polisen gör sitt jobb och har kontroll över de här individerna (som kom tillbaka innan kriminaliseringen reds. anm) och sen möjliggör att fler kan gå in med rehabiliterande insatser. De som kommer tillbaka nu ska utredas för brott och hamna i fängelse och rehabiliteras där.

Läs mer: Ge oss en möjlighet att jobba med IS-återvändarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer