Justitieminister Morgan Johansson (S) säger i dag att det blir tilläggsdirektiv från regeringen till den pågående utredningen, ”Blåljusutredningen”, om skärpta straff mot personer som ger sig på samhällsviktig personal. Foto: TT

Justitieministern: Ska få konsekvenser att kränka poliser

Publicerad

Att polisens vardag är tuffare än många andras är knappast någon hemlighet. Men hur mycket ska en polis behöva tåla egentligen? Snart kan en utredning komma fram till ett svar.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger i dag att det blir tilläggsdirektiv från regeringen till den pågående utredningen, ”Blåljusutredningen”, om skärpta straff mot personer som ger sig på samhällsviktig personal.

Ändrade beslutet

Två poliser i Luleå undsatte i april 2015 en kvinna som hotades till livet av en man med gevär. Mannen vände sitt vapen mot poliserna och hotade dem också. Han blev skjuten och gripen.

Därefter begärde poliserna ersättning för den kränkning som de utsatts för, men Brottsoffermyndigheten sa först nej. Poliserna överklagade: Det här var ingen vanlig kränkning utan mordförsök. Och Brottsoffermyndigheten ändrade beslutet, så att de får 98.500 kr var i ersättning. ”Ett prejudikat”, hoppades advokaten.

”I strid med praxis”

Mot bakgrund av de senaste händelserna – beskjutning av en polisfamiljs bostad i Västerås, sprängda entréer i polishus i Helsingborg och Växjö – ser det här ut att bli ny praxis, att döma av justitieministern i dag. 

– Det beslut som först fattades [av Brottsoffermyndigheten, reds. anm.] anses vara i strid med praxis. Det ändrade beslutet anses vara praxis, säger han.

– Men just eftersom det kan finnas delade meningar om vad som är praxis, var gränsen går, så behöver utredningen se över det också.

Utredaren av blåljusutredningen ska nu alltså ta med frågan om var gränsen ska gå för hur mycket en polis ska tåla i tjänsten i form av kränkningar.

”Ett viktigt budskap”

Poliser i tjänst är utsatta för särskilt stora risker att mötas med hot och våld, konstaterade myndigheten i sitt utlåtande. Ersättning kan inte utgå vid varje tillfälle utan det måste finnas någon undre gräns. Men när den gränsen passerats saknas grund för att utdöma lägre ersättning till en polis än till ett annat brottsoffer.

– Det här kan kanske tyckas vara en symbolfråga, men det är en symbol med ett viktigt budskap. Nämligen att om du inte gör som polisen säger, eller börjar tjafsa emot och kränker eller sätter dig till motvärn och försvårar polisens arbete, ja då ska det få konsekvenser, säger Morgan Johansson.  

– Om vi ska knäcka den organiserade brottsligheten handlar det om resurser och skärpta straff, men också om attityder. Jag kan inte acceptera att folk springer runt och tror att de äger ett helt bostadsområde och kan driva med polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.