Är en hudvårdsprodukt bra eller inte? Hör influencern Kakan Hermansson berätta hur hon gör sin bedömning innan hon delar det med sina följare. Foto: SVT/Sanningen om hudvård

Kakan Hermansson: “Allt är guld och gröna skogar enligt företagen”

Uppdaterad
Publicerad

Kakan Hermansson är i dag en av Sveriges största influencers inom skönhet och hudvård. I Sanningen om hudvård ger hon sin syn på vilket ansvar hon tar för informationen hon sprider om produkter.  

– Klart man inte kan lita på företagen. Men man blir ju påverkad, absolut. 

I jakten på en bättre hy och med en växande hudvårdsindustri finns det många stora influencers som ger följare råd och produkttips. En av världens största är amerikanen Hyram Yarbro. Hans mest populära tips och test-videos har setts av över tio miljoner människor. I Sverige är Kakan Hermansson med sina skönhetskolumner och sin podcast en av de allra största. 

– Jag ser det som att jag testar och så kan jag berätta för er vilka produkter som är bra. Så behöver man inte köpa sju olika serum. Det räcker med ett, säger hon i SVT:s Sanningen om hudvård. 

“Klart det är vinklat” 

Varken Yarbro eller Hermansson har en formell utbildning inom hudvård utan beskriver sig själva som personer med ett väldigt stort intresse. Innan de tipsar sina följare om en produkt testar de den först på sig själva och läser om andra konsumenters upplevelse i olika nätforum. De tar även del av information från produkttillverkaren.  

– Ett problem inom hudvård är att alla tester som görs måste finansieras av de som äger hudvårdsmärkena, det gör att man alltid frågar sig om det är partisk information, säger Hyram Yarbro. 

– Allt är ju guld och gröna skogar enligt företagen. Det är klart att allt är vinklat, säger Kakan Hermansson. 

Tårar av testresultatet

I Sanningen om hudvård låter SVT med hjälp av ett oberoende testinstitut undersöka ett stort antal hudvårdsprodukter från kända märken. Genom att använda en placeboprodukt tog man reda på vilka effekter populära ingredienser så som retinol, niacinamid och BHA-syror har på huden.

– Jag är nog positivt överraskad. Kul att så mycket ändå funkar, säger Kakan Hermansson när hon får ta del av resultatet.

Vill du veta mer om hudvård och vilka effekter produkter har? Se hela Sanningen om hudvård i SVT Play eller torsdag 29 april i SVT1 klockan 21:00. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.