Kaliningrads halvbyggda reningsverk. Foto: SVT

Kaliningrads reningsverk försenas igen

Uppdaterad
Publicerad

Reningsverket i ryska Kaliningrad blir försenat ytterligare minst ett år. Nu rinner orenat avloppsvatten från en halv miljon människor rakt ut i Östersjön.

Avloppen från den ryska enklaven Kaliningrad är en av Östersjöns stora miljöskandaler. Där rinner orenat avlopp från nästan en halv miljon människor rakt ut i havet, ett hav som redan är hårt drabbat av kemikalier, övergödning och bottendöd. Mängden fosfor som sprids härifrån är lika stor som från hela Sverige.

Reningsverket började byggas på 70-talet och skulle varit klart för 10 år sedan, men Sovjetunionens sammanbrott, rysk byråkrati och ointresse har gjort att det gått i stå. Sverige har länge tryckt på för att få reningsverket på plats, och har till och med betalat 140 miljoner, pengar som hållits tillbaka en period på grund av förseningarna.

Tidtabellen spricker igen

Efter en nystart 2010 var målet att allt skulle vara klart i början av förra 2012, men det höll inte. Istället lovade Ryssland så sent som för en månad sedan att det skulle vara klart nu i maj, för att invigas i början av juni. Då avslutar Ryssland ordförandeskapet i Östersjöstaternas råd och en invigning hade varit en prestigefylld fjäder i hatten.

Men Carl Bildt och andra utrikesministrar kommer inte att få se ett fungerande reningsverk.

– Anläggningen blir färdigbyggd senast i september, säger Jaakko Henttonen, direktör i Europeiska utvecklingsbanken till Svenska Yle. Banken är med och finansierar bygget med 10 miljoner euro.

– Det är en prestigeförlust att det inte är klart, säger Lars Eklund på SIDA.

Saknas pengar igen

Enligt SIDA, som stått för den svenska inblandningen, beror det på byggförseningar, designfrågor och byråkrati. Nu kommer det att ta ytterligare minst ett år innan reningsverket faktiskt renar Kaliningrads avloppsvatten. Först sommaren 2014 kan verket vara i drift om tidplanen hålls.

– Ingen är glad att det försenas, men nu tror vi på att det verkligen ska börja fungera, säger Lars Eklund.

Efter att bygget är klart ska reningsverkets alla steg trimmas in och biologiska behandlingsbassänger fås att fungera. Dessutom saknas utbildad personal. Staden Kaliningrad har inte avsatt pengar för driften enligt uppgifter till Yle.

– Byggherrens ansvar tar tyvärr slut när anläggningen fylls med rent vatten, klagar Henttonen. Det här var en dålig paragraf i kontraktet då byggherren inte har ansvaret för att få anläggningen driftklar.

Lena Ek (C) besviken

Sveriges miljöminister tog upp frågan med Rysslands premiärminister Medvedev på miljötoppmötet i S:t Petersburg i början av april.

– Jag var väldigt tydlig med att vi förväntar oss att det här reningsverket blir klart, säger Lena Ek (C).

Att reningsverket nu försenas ytterligare är allvarligt anser Lena Ek (C).

– Det tycker jag är ytterst bekymmersamt. Sverige har lagt mycket tid, kunskap och kraft på att få det här för Östersjön, och för människors hälsa, så viktiga reningsverket på plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.