Foto: Socialdemokraterna & TT

Källor: Lena Baastad efterträder Jämtin

Uppdaterad
Publicerad

Det är det tidigare kommunalrådet Lena Baastad som blir Carin Jämtins efterträdare, uppger källor för SVT. Verkställande utskottet (VU) fattade beslut om att nominera henne på sitt senaste möte. Nästa lördag sker det formella valet på partistyrelsens möte.

I fredags höll verkställande utskottet möte och det var då man, enligt SVT:s källor, beslutade om vem de vill se som efterträdare till Carin Jämtin. Vem personen är kommer att offentliggöras imorgon men redan nu uppger källor för SVT att det är Lena Baastad som blir ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Baastad var kommunalråd i Örebro i tio år innan hon i januari i år lämnade posten. Hon jobbar i nuläget med ledarskapsfrågor inom näringslivet.

Lena Baastad uppges vara mycket respekterad inom Socialdemokraterna. Det beror delvis på att hon drivit flera valrörelser mycket framgångsrikt. I omvalet i Örebro 2010 fick Socialdemokraterna 47 procent. I valet 2014  fick S 36 procent i kommunalvalet.

Flera av SVT:s källor lyfter fram just förmågan att driva valrörelse som en viktig egenskap. Dessutom är hennes goda rykte internt i partiet en fördel. Socialdemokraternas gamla spänning mellan höger och vänster kräver någon som har förmåga att hålla ihop partiet.

I morgon bitti klockan åtta är partistyrelsen kallad till ett telefonmöte och det troliga är att kandidaten i fråga kommer att presenteras för partistyrelsen då. Under dagen i morgon kommer nomineringen att offentliggöras, enligt uppgift till SVT.

Partistyrelsen kommer formellt att välja sin nya partisekreterare på mötet den 27 augusti. Kongressen i början av april nästa år kommer sedan att bekräfta valet.

”Inte oväntat”

Ulf Bjereld, statsvetare och ersättare i det verkställande utskottet tycker inte att det är oväntat att Carin Jämtin avgår. Fem år är en lång tid för en partisekreterare, särskilt under de turbulenta år som Socialdemokraterna gått igenom, menar han. 

– Hon var partisekreterare under partiets mest turbulenta tid under Håkan Juholt. Där lyckades hon hålla samman partiet trots alla hård ord som var. Mycket tack vare hennes starka integritet. Socialdemokraterna är ju en koalition mellan vänster och höger men Carin Jämtin har alltid varit ett samlande namn, säger han.

Bjereld lyfter också fram att hon ledde partiet till valseger 2014 samt att hon påbörjat ett förnyelsearbete som ska vara klart till kongressen nästa år.

– Det är ett helt nödvändigt förnyelsearbete. Socialdemokratin minskar i stora delar av Europa. Vi behöver utveckla partiet både vad gäller organisationsformer och politiken så att vi blir relevanta, inte minst bland unga väljare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer