Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog berätta om det ovanligt kalla badvattnet i Skåne. Foto: SVT, Fredrik Hagen/NTB/TT.

Iskallt i badvattnet i Skåne – bara 8 grader

Uppdaterad
Publicerad

Vattentemperaturen har varit ovanligt kall i Skåne den senaste veckan.

– Just nu är havsvattnet kallare i Skåne och Blekinge än det är i Piteå, säger SVT:s meteorolog Henrik Reimer som menar att kylan har uppstått på grund av väderfenomenet uppvällning.

Badgäster vid havsvattnet längst Blekinge- och Skånekusten, men även vid Ölands södra udde, har de senaste dagarna kunnat uppleva kyligare temperaturer än normalt.

– Det har skett på grund av uppvällning. Kallare vatten nerifrån djupet har blandats upp och ersatt det varmare ytvattnet vid land. Det hände vid Blekingekusten i mitten av juli, säger Mikael Hedblom, marinbiolog på SMHI till SVT.

Utanför Kristianstad, längs med Yngsjöstrand, har badvattentemperaturen varit nere på 8 grader enligt mätningar av Havs- och vattenmyndigheten.

Kan ske överallt

En uppvällning kan ske vid alla kuster. När det blåser frånlandsvind kan det varma ytvattnet transporteras ut från stranden och ersättas med kallare vatten som ligger längre ner.

– Det är speciellt på Blekingekusten eftersom bukten där är ganska djup och det kan bli interna vågor längre ner i vattnet. Det varma vattnet ligger över det kalla vattnet. Där kan de interna vågorna uppstå. Blåser det hårt, kan uppvällningen ske, säger Hedblom. 

Enligt honom kan uppvälling uppstå på alla kuster i hela världen.

– Om du har frånlandsvind under en längre tid och en brant strand under ett stort djup, då kan det ske. Men just i Skåne är uppvällning ovanlig. Det är inte så djupt längs Skånekusten, säger Hedblom.

De varmaste och kallaste badtemperatuerna i Sverige just nu

Siffrorna utgår från Havs- och vattenmyndigheten senast inkomna mätningar den 29 juli av badtemperaturer på olika havsbadplatser i landet.

Varmast

  • Ellös, Sörkilen, Orust : 22 ℃  
  • Lysingsbadet, Judön sandstrand: 22 ℃  
  • Trinntorpsbadet, Tyresö: 21 ℃, Trummenäs, Karlskrona: 21 ℃, Väddö, Sanvikens camping: 21 ℃

Kallast

  • Yngsjö havsbad, Kristianstad: 10 ℃ (tidigare 8 ℃)  
  • Tofta, Gotland: 11 ℃  
  • Engeltofta, Gävle: 11,4 ℃  

Källa: Havs-och vattenmyndigheten

Om siffrorna:

Havs- och vattenmyndigheten är en svensk statlig förvaltningsmyndighet på miljöområdet för frågor om bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag och hav.

Det är kommunerna själva som lämnar in information om varje badplats badtemperatur. Karta över samtliga inrapporterade badplatser hittar du på myndighetens webbplats Badplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.