Det slutgiltiga beslutet tas i fullmäktige i april. Foto: TT

Kan bli folkomröstning om var nya simhallen ska ligga

Uppdaterad
Publicerad

Den parlamentariska kommittén i Gislaveds kommun vill ha en folkomröstning som ska avgöra var den nya sim- och badanläggningen ska ligga. Det slutgiltiga beslutet tas i fullmäktige i april.

Var den nya sim- och badanläggningen i Gislaveds kommun ska ligga har diskuterats under en längre tid. Eftersom det är den största investeringen som kommunen någonsin har gjort vill majoriteten av politikerna att det ska avgöras via en folkomröstning den 9 september.

– Förslaget att Gislaveds kommun ska genomföra sin första folkomröstning är stort, samtidigt rör det också en stor fråga som kommer få konsekvenser på vilket sätt vi ska utveckla vår samhällsplanering för hela kommunen. Det är därför rimligt att alla medborgare ska få chansen att tycka till, säger Niclas Palmgren (M).

Val 2018 – #dinröst

Två förslag

Enligt kommunalrådet Marie Johansson (S) kan det handla om en investering på uppemot 400 miljoner kronor. Det kommer gå att rösta på två förslag. Det ena förslaget innebär att anläggningen placeras i Gisleområdet i Gislaved, det andra att den placeras i Mossarpsområdet mellan Gislaved och Anderstorp.

– Då platsen om var en sim- och badanläggning ska ligga blivit viktig och då detta beslut är en av de största investeringar som kommunen kommer göra framåt är det skäligt att ha en folkomröstning, säger Marie Johansson (S).

Beslutet tas i april

Eftersom den parlamentariska kommittén inte kan besluta om en folkomröstning kommer det att göras kommunfullmäktige i april. Blir det en folkomröstning så krävs att 50 procent av de röstberättigade i kommunen deltar för att resultatet ska bli giltigt, annars kommer hela processen med ett beslut kring simhallen börja om igen.

– Jag tror att 50 procent kommer rösta, det är en stor fråga lokalt det här, säger Marie Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet