Kan kändisarna rädda Liberalerna?

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna har legat under riksdagsspärren i över två år enligt Novus opinionsmätningar och förtroendet för partiledaren Nyamko Sabuni är lägst av alla partiledare. Kan då kända namn bli räddningen för Liberalerna?

Flera kända profiler kandiderar för Liberalerna i nästa val. Tidigare artisten och numera PR-konsulten Dominika Peczynski, polisen Martin Melin och journalisten Lotta Gröning hoppas alla kunna värva röster till partiet.

Tillsammans har de tre kandidaterna långt fler följare på Instagram än vad Liberalerna har. Men det är svårt att översätta följare till röster, och extra svårt att nå nya väljargrupper. Det säger Patrik Öhberg som är statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Det är ett trick för fattiga partier att få gratisreklam, men det slår sällan så pass hårt att det blir stora effekter.

I Sverige har traditionellt partiet större betydelse än enskilda kandidater, menar Öhberg och jämför med moderata riksdagsledamoten Hanif Bali.

– Han är jättestor på sociala medier men i personröster kommer han inte över fem procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.