Forskaren om nya tekniken: ”På sikt kan metoden förfinas ännu mer”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har svensk polis använt sig av DNA för att ta fram en fantombild på en misstänkt mördare. Enligt forskaren och vetenskapsjournalisten Emma Frans ser den del det som ett paradigmskifte.

-Man har ju använt DNA-spår under lång tid, men då har man sökt i register för att hitta matchningar. Men det här är första gången man använder den här tekniken för att få fram signalement och till och med en fantombild, säger hon.

2005 mördades en kvinna i en tygbutik i Göteborg. Trots att det finns DNA-spår och omkring 650 personer har testats, är mordet fortfarande olöst. Nu hoppas polisen kunna lösa mordet med hjälp av den nya tekniken från ett amerikanskt företag.

Metoden används redan i andra länder, men i Sverige har det tidigare funnits en tvekan om tillförlitligheten.

Hör Emma Frans berätta hur det går till, vad det egentligen kan säga om vårt utseende och vad kritiken mot metoden handlar om i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.