”Kan öppna upp för stora turneringar”

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolens dom kan bana väg för stora, internationella pokerturneringar i Sverige. Det menar pokerexperten Dan Glimne.

Högsta domstolen slår i domen fast att huvudturneringen och sidoturneringarna i Grebbestad avgjordes inte bara av slumpen, utan även av skicklighet.

Pokerspelaren och spelexperten Dan Glimne tycker att denna del av domen är ”glädjande”. Han tolkar detta som att det nu borde vara fritt fram för fler aktörer än svenska staten att anordna pokerturneringar i Sverige.

-Enligt HD styrs pokerturneringar av skicklighet, att jämföra med bridge- eller schackturneringar. Sverige har hittills varit en b-nation som inte har kunnat arrangera WSOP och de andra riktigt stora pokertävlingarna. Men nu borde vem som helst få anordna turneringar, inte bara Casino Cosmopol, säger han.

Spelbolag: Intressant

För spelbolaget Betsson är HD:s dom intressant.

-Domen är ett steg i rätt riktning. Den öppnar nya möjligheter och gör det lättare för oss i en hyfsad framtid att starta egna turneringar. På kort sikt är jag tveksam till att det händer något, säger Thomas Bertilsson, pr-ansvarig för Betsson i Sverige.

Även Unibet välkomnar HD-domen och säger att de kommer att diskutera möjligheten att anordna egna pokerturneringar i Sverige.

Hur mycket skulle det betyda för er att kunna arrangera turneringar i Sverige?

-Det är för tidigt att svara på. Det är kul för dem som älskar poker, men vi har fler produkter i vår portfölj, säger Håkan Jerner, Sverigechef på Unibet till SVT.

Får inte tillstånd

Men det är fortfarande osäkert om eller i vilken utsträckning man kommer att kunna arrangera pokerturneringar i Sverige. HD har bara dömt enligt Brottsbalkens dobblerilag.

När det gäller lotterilagen kommer saken i ett helt annat ljus. Enligt denna krävs det tillstånd för att få anordna kortspel med pengar inblandade. Men Lotteriinspektionen ger inga sådana tillstånd för pokerspel.

-Om någon annan än staten skulle begära tillstånd för en pokerturnering i Sverige skulle svaret bli nej, säger Håkan Hallstedt, generaldirektör för Lotteriinspektionen till SVT.

Jenny Modin

jenny.modin@svt.se

Dobblerilagen och lotterilagen

• Brottsbalkens paragraf om dobbleri handlar om spel som ”olovligen” anordnas för allmänheten, och vars utgång ”helt eller till väsentlig del beror på slumpen”. Verksamheten måste också vara ”äventyrlig” och kunna ge arrangören en stor ekonomisk vinning. Maxstraffet för grovt dobbleri är fyra års fängelse. Ordet ”olovligen” syftar mot lotterilagen.

• Lotterilagen gäller för en rad lotterier, gissning, spel, vadhållning, automatspel och liknande, om de anordnas för allmänheten och kan ge vissa deltagare en högre vinst än andra. Hit räknas kortspel – med bridge som undantag, enligt lagens förarbeten. Den som utan tillstånd anordnar sådan verksamhet kan dömas till högst två års fängelse.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.