-Den traditionella rekommendationen att det alltid är bäst att ha rörlig ränta gäller inte riktigt längre. Vi kommer att få leva med att de rörliga räntorna relativt sett är högre än förut. Det beror på sviter efter bankkrisen och att svenska banker måste låna på ett tryggare och bättre sätt.
Vill man veta vad man får för räntekostnader några år framåt kan det därför vara läge att binda lånen nu. Så låga räntor som vi hade 2008-2009 kommer vi inte att få igen, enligt Knut Hallberg.
Tror inte på katastrofscenario
– Såvida det inte blir ett riktigt katastrofscenario och Riksbanken sänker reporäntan till noll, men det tror jag inte på i dagsläget.
Han tror inte heller att gapet mellan rörliga och bundna bolåneräntor kommer att bli så mycket större än det är just nu.
-Men skulle skuldkrisen och finansoron i Europa bli ännu värre kommer säkerligen Riksbanken att sänka reporäntan – det har kommit signaler om det. Om däremot situationen sakta men säkert ordnar sig och ekonomin kommer på rätt köl igen, tror jag snarare att reporäntan kommer att ligga still ett tag framöver.
Ingen stor nackdel att binda
Även Ylva Yngveson, chef för Institutet för privatekonomi på Swedbank, tror att det kan vara ett gott alternativ just nu att binda bolåneräntorna.
-Risken att det blir en väldigt stor nackdel med bundna lån är i varje fall inte så stor, säger hon.
Men hon betonar att omvärldssituationen är väldigt osäker just nu och binder man sina räntor, ska man jämföra med vad man tror att den rörliga räntan blir framöver.
-Blir konjunkturen mer negativ kan det bli sänkningar av reporäntan och just nu är ju utsikterna inte så ljusa.
Om man redan i dag har bundna räntor och vill binda om dem i förtid för att känna sig säkrare inför framtiden – kan man göra det?
-Ja det kan man men det kostar, man kan få betala ränteskillnadsersättning. På webbsajten konsumenternas.se kan man själv räkna ut sina kostnader, säger Ylva Yngveson.
Vad händer om man har bundna lån och säljer sin bostad?
-Vill köparen ta över lånen – det var vanligare förr – kan den göra det, annars kan man ta med sig sina lån om man ska flytta till en ny bostad med lån. Ska man lösa in lånen får man betala ränteskillnadsersättning.
Maria Holmin
maria.holmin@svt.se