Foto: VirtualSpeech

Så försöker forskare behandla social fobi med VR

Uppdaterad
Publicerad

Kan virtuella människor hjälpa den som känner stark rädsla för att bli granskad och bedömd av andra? Vid Stockholms universitet har flera studier undersökt VR-teknik som behandling av social fobi.

Den som söker hjälp för social fobi får ofta kognitiv beteendeterapi, KBT, vilket innebär att man närmar sig de situationer som framkallar ångest och obehag. Det kan handla om att tala inför en grupp eller att träffa okända människor. På Stockholms universitet har flera studier tittat närmare på om virtual reality-teknik kan bli en hjälp för att härma just sådana situationer.

En av studierna fokuserar på tal-ängslan. 50 deltagare ingick i studien där en grupp, tillsammans med en terapeut, fick testa att prata inför publik – en publik som ”bara” fanns inne i VR-glasögonen.

Per Carlbring, professor i klinisk psykologi, är nöjd med resultaten han sett hittills.

– Ser man på hela gruppen som testade VR så blev det en stor förbättring. Resultatet blev en ordentlig minskning av ängslan.

Se hur VR-tekniken mot talarskräck fungerar här:

Smartare teknik i framtiden

Publiken i VR-glasögonen är alltid tillgänglig och riskerar inte att bryta tystnadsplikten i terapin. Men, säger Per Carlbring, i dagsläget är publiken ganska tråkig. De reagerar inte så mycket mer än att de ibland kollar ner i mobilen eller ser skeptiska ut.

– I framtiden kanske publiken kan ställa frågor. Det ligger heller inte långt fram i tiden att kunna koppla upp sin kropp mot VR. På så sätt kommer man kunna avläsa om pulsen går upp eller om man blir svettig eller darrar på rösten – och så kan tekniken anpassa innehållet efter reaktionerna.

Bortse från ansiktsuttryck

I en annan studie får deltagaren se fyra ansikten med olika ansiktsuttryck och samtidigt försöka koncentrera sig på en uppgift, till exempel spela memory, trots de ibland skeptiska eller kritiska ansiktuttrycken.

Professor Per Carlbring tror att VR-tekniken kommer att utvecklas och bli betydligt smartare i framtiden. Foto: Anna-Karin Landin.

Hittills har 200 personer testat. Per Carlbring säger att resultaten tyder på att deltagarna blev hjälpta av behandlingen men att det behövs ytterligare studier.

Tror du teknik är vägen att gå för att hjälpa fler med social fobi?

– Det tror jag. VR-tekniken måste inte ersätta terapeuten utan kan göra terapin mer effektiv. Man kan se det som en slags dunderhonung för terapeuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.