Isak Skogstad och Nyamko Sabuni. Foto: Pressbild

Liberalerna värvar känd skoldebattör

Uppdaterad
Publicerad

Isak Skogstad presenterades på torsdagen som ny skolpolitisk expert för Liberalerna. Skogstad är lärare i grunden, men har gjort sig känd som debattör och då framför allt för sin hårda kritik av utvecklingen i den svenska skolan.

Liberalerna har länge sett skolan som sin kärnfråga, med tidigare partiledaren Jan Björklund som skol- och senare utbildningsminister under två mandatperioder i regeringen Reinfeldt. De har också innehaft positionen som bästa parti på skolfrågor hos väljarna, även om de ofta fått se sig besegrade av Socialdemokraterna den senaste tiden, enligt Novusmätningar.

Men partiet har också fått kritik för att ha genomfört för många reformer på skolområdet. Nyamko Sabuni var en av kritikerna och när hon blev partiledare lovade hon att partiet skulle lyssna mer på lärarkåren och ändra sig åt mindre politisk detaljstyrning.

Lärarnas auktoritet

Att värva läraren och skoldebattören Isak Skogstad är ett viktigt led i den linjen.

– Liberaler kämpar varje dag i kommuner, regioner och i riksdagen för att Sverige ska vara möjligheternas land för alla. Vägen dit börjar med kunskap och bildning. Jag är stolt att välkomna Isak till det liberala laget, säger Nyamko Sabuni i ett pressmeddelande på Liberalernas sajt.

Skogstad har gjort sig känd som en kritiker av utvecklingen i den svenska skolan. Framför allt är han en förespråkare för en mer traditionell kunskapsskola och att lärarna måste få tillbaka sin auktoritet.

För bara ett par veckor sedan var han med i SVT:s Opinion Live och argumenterade emot användandet av lågaffektivt bemötande som en generell metod för lärare i vanliga klasser.

”Värnar om en likvärdig kunskapsskola”

– Tillsammans med partiledningen och de skolpolitiska talespersonerna kommer jag att bidra med mina kunskaper och infallsvinklar i syfte till att göra Liberalerna till det självklara valet för dem som värnar idén om en likvärdig kunskapsskola för alla elever, säger Isak Skogstad.

Skogstad har en bakgrund i Liberalerna, men har inte haft några tunga positioner i partiet tidigare. Han kommer vara ett viktigt stöd för Liberalernas skolpolitiske talesperson, Roger Haddad står det i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.