Carola är en av artisterna som är förbannad på den fejkade internetreklamen. Foto: Ali Lorestani/TT

Kändisar rasar mot Facebook och Instagram: ”Våra identiteter kapas”

Uppdaterad
Publicerad

”Miljontals användare i Sverige, bombarderas dagligen av falska konton och fejkade annonser”. Så skriver flera av Sveriges mest kända artister i ett upprört öppet brev mot Meta, som äger Facebook och Instagram.

Det är på DN Debatt som flera svenska artister kritiserar Facebook- och Instagram-ägaren Meta hårt.

Texten har rubriken ”Våra identiteter kapas medan Meta tyst tittar på” och har undertecknats av bland andra Carola, Magnus Carlsson och Charlotte Perrelli.

Anledningen är fejkade annonser:

”Bedragarna skyltar med våra ansikten och namn, samtidigt som miljontals användare på Facebook och Instagram riskerar att luras på pengar. Vi har förgäves försökt nå ägaren Meta. Antingen så kan de inte stoppa bedrägerierna, eller så vill man inte”, skriver artisterna.

”Genereras enorma pengar”

De 22 artisterna är både kritiska till att de – utan framgång – försökt få svar från Meta och till hur både Facebook och Instagram har utvecklats.

”Det är svårt att tro att ni inte är medvetna om problemet, så frågan varför ni inte gör något åt det kvarstår. Möjligen finns det en enkel förklaring: Ni bortser gladeligen från anmälningar av falska konton och fortsätter sprida enorma mängder fejkad reklam för att det genererar pengar till er.

Enorma pengar. När sedan användarnas säkerhet får betala priset så ser ni genom fingrarna. Det är inte vackert, men vi kan inte se någon annan förklaring”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.