Tina Nordström, Erik Lallerstedt och Per Morberg. Foto: TT

Kändiskockar blir rika utanför köket

Uppdaterad
Publicerad

De slevar inte bara i grytor i tv, driver restauranger och skriver kokböcker. Kändiskockarna tjänar pengar på att sätta sitt namn på såser, olivoljor och viner – och det kan vara riktigt lönsamt.

Det har sagts att kocken är den nya rockstjärnan. Journalisten Jan Gradvall skrev nyligen att engelska kockar som Jamie Oliver, Gordon Ramsay och Nigella Lawson är mer kända än medlemmarna i kända popband som Coldplay och Arctic Monkeys.

I Sverige har bland andra Tina Nordström, Per Morberg och Niklas Ekstedt blivit tv-kändisar. Och kända namn säljer produkter. Att vinexperten Bengt Frithiofsson satt sitt namn på en vinserie förvånar knappast, men även Per Morberg och Tina Nordström har släppt viner i eget namn. Per Morberg säljer även glas och stekhällar. Mångsysslaren Paolo Roberto har lanserat en egen köksserie som bland annat består av olivoljor, pastamaskiner och kokkärl.

Tågmat och knivar

Stjärnkocken och krögaren Leif Mannerström är kanske den som lånat ut sitt namn mest. Stekpannor, knivar, kastruller, färdigmat, tågmat, kycklingfiléer, överallt dyker hans ansikte upp. Hans bolag Mannerström Restaurangkonsult omsatte förra året 5,3 miljoner kronor och gjorde en vinst på 3,8 miljoner kronor, enligt bolagets årsredovisning. Mannerström tog ut 2,9 miljoner kronor i utdelning.

Hans kollega Erik Lallerstedt är delaktig i tillverkningen av de såser och dressingar som bär hans namn. Lallerstedt var tidigare delägare i bolaget Svenska Smakupplevelser som tillverkar produkterna. Bolaget ägs sedan i somras av Kavli, men Lallerstedt har fortfarande royalties på allt som säljs.

– Erik har varit en naturligt integrerad del av hela affärsidén och verksamheten från dag ett. Och vi hade aldrig startat om inte Erik hade gått in i det här, säger Fredrik von Essen, en av grundarna av bolaget.

Produktutvecklar

Erik Lallerstedt tar fram produkterna och är ansvarig för produktutvecklingen.

– De flesta såserna har jag tagit fram på landet, när man är ledig, sedan har jag skrivit recepten och tagit med dem på måndag morgon till fabriken, säger han.

Storfräsaren i sammanhanget är Per Morberg, vars bolag Dramab gick så bra det senaste verksamhetsåret att han kunde ta ut 12,2 miljoner kronor i utdelning.

Resultat för kändiskockarnas bolag (tusen kronor):
 

Leif Mannerström

Bolag: Mannerström Restaurangkonsult

Omsättning 5 277

Vinst efter finansnetto 3 805
 

Tina Nordström

Bolag: Tina Nordström AB

Omsättning 6 911

Vinst efter finansnetto 3 337
 

Per Morberg

Bolag: Dramab

Omsättning 21 745

Vinst efter finansnetto 17 411
 

Paolo Roberto

Bolag: PR LeZie AB

Omsättning 2 501

Vinst efter finansnetto 964
 

Systrarna Voltaire

Bolag: Rårivet AB

Omsättning 9 639

Vinst efter finansnetto 1 231
 

Källa: Bolagsverket (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer