”Visste att jag inte skulle flytta tillbaka – hör stjärnkocken Marcus Samuelsson berätta om hur han tog sig till USA. Foto: Min sanning/SVT

Kändiskocken Marcus Samuelsson om hur rasism förde honom till USA

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Samuelssons hudfärg gjorde att han aldrig skulle kunna äga sin egen restaurang. Det fick han höra i 20-årsåldern när han jobbade på prestigefull restaurang i Frankrike. Men efter ett råd från sin pappa valde han att satsa – på andra sidan Atlanten.

Stjärnkocken Marcus Samuelsson äger i dag trettio restauranger i sju länder. Han har även lagat mat åt USA:s förre president Barack Obama, synts i Good morning America och varit jurymedlem i programmet “Det stora matslaget”. 

I 22-årsåldern fick han dock höra av sin dåvarande restaurangchef att hans dröm om en egen restaurang aldrig skulle kunna slå in.

– Han sa bara så här: Marcus, du får sänka dina mål. Som svart man kan du jobba i en restaurang men du kan aldrig äga en restaurang.

När han kom hem till sin pappa fick han ett råd som sedan tog honom till USA, vilket blev starten på hans kometkarriär.

– Han sa att det finns en svart borgmästare i New York. Om de valt en svart borgmästare, så kan det finnas möjlighet för en svart kock, säger han i Min sanning.

Se hela intervjun med stjärnkocken Marcus Samuelsson i Min sanning söndagen den 13 december klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.