Idag äter över hälften av alla svenskar en kanelbulle eller flera. Foto: TT

Kanelbullens dag blir myndig

Uppdaterad
Publicerad

I år blir den myndig. Sveriges kanske mest älskade bulles helt egna dag. 1999 instiftade Hembakningsrådet Kanelbullens dag för att bland annat få fler att baka.

Varför firar vi Kanelbullens dag?  

Kaeth Gardestedt är kvinnan bakom Kanelbullens dag. För 18 år sedan var hon projektledare för Hembakningsrådet som arbetar för att få fler att baka hembakt, men också för att öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.

Resultatet av Gardestedts projektledning blev just Kanelbullens dag, som sedan sin lansering blivit en viktig dag för bageribranschen. 

Vem tjänar på Kanelbullens dag?  

Martin Lundell är VD för branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer och för hans bransch är detta årets mest hektiska dag.  

– Den här dagen betyder jättemycket för oss, idag jobbar alla i branschen för att klara av produktionen. Detta är ett sätt att få in kunder i landets konditorier och visa upp den hantverksmässiga produktionen som finns, säger han. 

Hur många kanelbullar äts det idag? 

Idag bjuder nästan hälften av alla arbetsgivare sina anställda på en kanelbulle.

-Det är ett enkelt sätt för arbetsgivare att visa sin anställda uppskattning. Bullen är god, de anställda känner sig sedda och det kostar inte så mycket för en arbetsgivare, säger Martin Lundell.

51 procent av alla svenskar kommer att äta minst en bulle vilket resulterar i en försäljning på ungefär 6,5 - 7 miljoner bullar visar en undersökning från Sveriges bagare och konditorer.

Finns det några konkurrenter då? 

Det finns egentligen bara en enda dag i bageribranschen som på allvar utmanar Kanelbullens dag och det är fettisdagen som infaller 47 dagar före påsk. Då säljs det fem miljoner semlor. Den dagen har dock en helt annan historia och är inte instiftad av en branschorganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.