• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Hur mycket suger nattbindan upp? Foto: SVT

Plus testar nattbindor: Känna sig trygg A och O

Uppdaterad
Publicerad

En binda ska vara tillräckligt stor och inte läcka, forma sig efter kroppen och inte kännas för plastig, enligt de kvinnor som har testat fyra olika nattbindor åt Plus.

Många kvinnor har väl någon gång oroat sig för att deras menskydd ska läcka under natten. Vi testar fyra olika nattbindor med vingar: från Ica, Coop, Always och Libresse. Vi jämför uppsugningsförmågan, hur torra de håller sig på ytan, samt låter tretton kvinnor bedöma bindorna under fyra månader. Deltest 1 & 2 upprepas fyra gånger och siffrorna i resultatet är ett medelvärde.

Deltest 1: Uppsugningsförmåga

Fysikern Patrik Nordqvist testar bindornas uppsugningsförmåga genom att under fem sekunder doppa ned ytan i ett fat med vätska. Därefter vägs vätskan i fatet för att mäta hur mycket som bindan har sugit upp. Libresse går vinnande ur deltestet, medan Ica är sämst:

  1. Libresse: 14,8 gram
  2. Coop: 13,7 gram
  3. Always: 11,8 gram
  4. Ica: 9,7 gram

Deltest 2: Förmåga att kapsla in vätska

Som Patrik konstaterar är uppsugningsförmågan inget värd om inte vätskan stannar kvar i bindan. Vi droppar tre milligram vätska på bindorna och låter dem absorbera. Efter två minuter placeras en servett och en tyngd på bindan, och servetten vägs sedan för att se hur mycket vätska den dragit åt sig. Bindan som är bäst, alltså ger ifrån sig minst vätska, är Ica. Klart mest vätska avger Coops binda:

  1. Ica: 0,08 gram
  2. Libresse: 0,09 gram
  3. Always: 0,10 gram
  4. Coop: 0,19 gram

När Patrik väger samman de två testen är det Libresse som har sammanlagt bäst uppsugningsförmåga och behåller mest vätska.

Deltest 3: Användarpanelens bedömning

Anna-Maria Widengren, Daniela Holmberg och Jenni Wahlström är några av de som har testat bindorna. Alla tre har olika erfarenheter av nattbindor. Jenni har aldrig använt det förut och Daniela har bara testat ett märke tidigare. Anna-Maria använder nattbinda både dag och natt.

– Eftersom jag blöder såpass mycket känner jag mig säkrare med den, säger hon.

Trots de skilda erfarenheterna är det ett och samma märke som blir deras favorit: Libresse.

– Den är tillräckligt stor både på längden och bredden. Storleken är väldigt bra vilket gjorde att jag kände mig trygg under natten, säger Anna-Maria.

Daniela gillar också att det finns ett klister i Libresse-fodralets ytterkant, så att man kan linda in sin gamla binda så den förvaras väl i papperskorgen.

Bäst i test blir sammantaget alltså Libresse Ultra thin goodnight.

Nattbindor i test

  • Ica Ultra natt – 17.90 kr
  • Coop Night ultra thin – 18.95 kr
  • Libresse Ultra thin goodnight – 25.95 kr
  • Always Night – 26.95 kr

Samtliga priser avser 10-pack. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.