Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från arkivet: Tre gånger kungen fått kritik för sina uttalanden Foto: Arkiv

Från arkivet: Omtalade uttalanden från kungen

Uppdaterad
Publicerad

Kungens uttalande om hanteringen av coronapandemin kallas för ”uppseendeväckande” av en professor i offentlig rätt. Men det är inte första gången han uttalar sig kontroversiellt i olika frågor. Vi har grävt i våra arkiv och tagit fram tre exempel på när kungens uttalanden väckt uppmärksamhet.

Ni som hängt med genom åren kanske minns när statschefen var på besök i Brunei och beskrev en envåldshärskande sultan som en person med ”kolossal närhet till folket”.

– Av olika anledningar så har jag inte haft den känslan. Jag upplever det snarare tvärtom. Han har ju en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag i juni, så tar han emot 40 000 människor i sitt palats. Han hälsar på och handskakar 20 000 två dagar i följd och bjuder på en stor buffé, sa kungen då.

Eller när han uttalade sig i den kontroversiella vargfrågan?

Här är några av de uttalanden som kung Carl Gustaf fått kritik för under sina år på tronen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.