Henrik Wenander och Johan T Lindwall om kungens kritik. Foto: SVT

Professor: ”Uppseendeväckande uttalande av kungen”

Uppdaterad
Publicerad

Kungens uttalande om att Sverige misslyckats under pandemin kan komma att tolkas som kritik mot regeringen.

– Det är uppseendeväckande och ovanligt att han uttalar sig på det här sättet, enligt konstitutionen är hans roll att vara en symbolfigur, inte uttala sig politiskt, säger Henrik Wenander, professor i offentlig rätt, i SVT:s morgonstudion.

Henrik Wenanader, professor i offentlig rätt vid Lunds universietet säger i SVT:s morgonstudion att kungens uttalande i Året med kungahuset är ovanligt.

– Det är uppseendeväckande och ovanligt att han uttalar sig på det här sättet. Han har en roll som en samlande gestalt för hela Sverige, han ska inte uttala sig som att han har en annan åsikt än den sittande regeringen. Kungens roll enligt konstitutionen är att vara en symbolfigur, säger Wenander.

Coronapandemin

I programmet säger kungen att Sverige har misslyckats med att rädda liv under coronapandemin. 

– Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, säger kungen programmet.

Henrik Wenander menar att kungen i det här läget känner att han har ett behov av att kommentera det som skett och dödstalen i Sverige.

– Det är klart att det här kommer att få genomslag, säger Wenander.

”Regeringskritik”

Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning är också förvånad över uttalandet.

– Jag blir förvånad att han i sin roll som statschef gör ett sånt skarpt uttalande. Man kommer tolka det som att det är kritik mot den sittande regeringen som har det yttersta ansvaret för strategin, säger Johan T Lindwall i Morgonstudion.

Han nämner tsuanamin i sydostasien som ett tillfälle där kungens uttalande har kunnat tolkas som kritik mot Sveriges regering.

– Det här är inget som bara kommer ur honom, han har tänkt efter väl. Det är ovanligt, efter tsunamin sa han att det är bättre att reagera än att inte göra något alls, säger Johan T Lindwall.

Se hela intervjun med kungen i Året med kungafamiljen måndagen den 21 december klockan 20.00 i SVT1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet