Ebba Busch: Blytung kritik – regeringen måste agera

Uppdaterad
Publicerad

Enligt KD-ledaren Ebba Busch har det varit svårt för oppositionen att få svar på frågor om regeringens strategi och därmed svårt att peka på att den varit direkt fel. Hon riktar liksom många andra riksdagspartier kritik mot regeringens agerande under pandemin.

– Regeringen måste agera på coronakommissionens kritik, annars måste den avgå, säger Ebba Busch. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sällar sig till kritiken som riktas mot regeringen efter coronakommissionens deltbetänkande i går där slutsatsen var att regeringen misslyckats i strategin att skydda de äldre från viruset.

– Det är blytung kritik från kommissionen och många av bristerna var väl kända sedan innan, säger KD-ledaren på en pressträff där partiet lyfter flera av sina egna förslag som likar de som kommissionen nu lagt fram. Bland annat en öronmärkt satsning till kommunerna för att öka personalkontinuiteten och anställningstryggheten inom äldreomsorgen.

– Till syvende och sist är det bara att konstatera att regeringen svikit de äldre, regeringen Stefan Löfven bär ansvaret, säger Busch.

M: Regeringen som styr

Enligt moderatledaren Ulf Kristersson har många av de strukturella problemen varit kända sedan årtionden tillbaka.

– Jag tar gärna å mitt partis vägnar ansvar för allt som skulle gjorts på 90-talet och framåt. Att vi har en dålig uppdelning för det medicinska ansvaret mellan regioner och kommuner måste staten göra något åt, säger Ulf Kristersson.

– Men det är regeringen som styr riket.

Besöksförbud, smittspårning och åtgärder kring skyddsutrustning inom vården borde ha införts snabbare, enligt Ulf Kristersson.

– Jag förstår inte varför regeringen var så otroligt långsam.

SD: ”Regeringen ansvar”

Enligt Henrik Vinge, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna, är det nu viktigt att ge äldreboendena de verktyg som behövs för att hantera framtida kriser.

– Det är regeringens ansvar att förbereda äldreboendena på en kunna hantera en sådan här situation, säger han.

– Äldreboendena har fungerat som en integrationsåtgärd. Många människor arbetar där och det finns språkproblem vilket gjort det svårt att få ut planer för hur man ska agera.

C: Munskydd behövs

Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson för Centerpartiet, pekar på att krav på munskydd i all kontakt med äldre inom vården behövs.

– I de regioner där vi har en snabb smittspridnning och i trånga miljöer måste man nu rekommendera att använda munskydd. Sedan har vi tyvärr ingen pandemilag vilket gör att man inte kan stänga ner delar av julhandeln, vilket kanske skulle vara önskvärt, säger han.

V: ”Heroiska insatser”

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets partiledare, är kritisk mot att många anställda inom äldreomsorgen har tillfälliga anställningar.

– Det här är personer som gjort heroiska insatser med risk för sitt eget och sina familjers liv, men som inte fått stöd av samhället, säger hon.

– Äldreomsorgen är underfinansierad och har därför inte kunnat stå emot pandemin på ett bra sätt.

Se hela sändningen om coronakommissionen och smittspridningen inom äldrevården på SVT Play här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.