Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Äldrevårdens brister bottnar i decennier av försummelse, säger Lena Hallengren under dagens pressträff. Foto: Amir Nabizadeh/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hallengren om kritiken: ”Decennier av försummelse”

Uppdaterad
Publicerad

Coronakommissonen riktar hård kritik mot regeringen och myndigheterna för hur äldrevården drabbats av coronapandemin. Enligt socialminister Lena Hallengren (S) är misslyckandet ett faktum.

– Under våren blev det tydligt att vi misslyckades med att skydda de äldre, säger hon.

Enligt Lena Hallengren är kvaliteten för ojämn inom äldrevården idag. Därför sjösätter regeringen två utredningar, en för en ny äldrevårdslag och en för att stärka den medicinska kompetensen inom äldrevården.

– Äldrevårdens brister bottnar i decennier av försummelse, säger Lena Hallengren.

– Hade vi sett och värdesatt äldreomsorgen på det sätt vi borde hade vi sannolikt inte befunnit oss i den situation som vi nu gör.

Trots självkritiken så tycker Lena Hallengren att regeringen vidtagit åtgärder för att stärka äldrevården.

– Jag tycker inte man kan säga att ingenting gjorts, men vi skulle gjort mer och snabbare, säger hon och nämner förslag som rätt till heltid och ett avskaffande av delade turer.

– Det är inte alltid som frågor om heltid och arbetsvillkor regleras från regeringens och statens sida men jag upplever att det finns ett tryck för det nu.

Löfven: ”Märkligt om vi inte drog slutsatser”

Vid en kort pressträff i riksdagen konstaterade statsminister Stefan Löfven (S) att ansvaret för att äldrevården inte var rustad för pandemin ligger på regeringen, samt tidigare regeringar, rapporterar TT.

Han pekade samtidigt på att han ännu inte läst betänkandet.

– Det vore märkligt om vi efter en pandemi inte skulle dra slutsatser om att saker och ting behöver göras annorlunda, sa Löfven.

Se hela sändningen om coronakommissionen och smittspridningen inom äldrevården på SVT Play här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer