– Jag skulle själv aldrig i livet vilja att det var outbildad personal som tog hand om mig om jag hade ett sjukdomstillstånd, säger Christina Tallberg, ordförande PRO. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Pressbild: Anneli Nygårds

PRO: Oacceptabelt att äldre inte kan känna sig trygga

Uppdaterad
Publicerad

Enligt coronakommissionens första betänkande har Sverige misslyckats med att skydda de äldre under pandemin, på grund av strukturella problem i äldreomsorgen som fanns redan innan covidkrisen.

– Det värsta är att det har fått så oerhörda konsekvenser – det är alltför många som har mist livet till och med, säger Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO.

I rapporten konstaterar kommissionen att många brister i kommunernas äldrevård redan var väl kända. Bland annat redovisar man att nära fyra av tio i omsorgspersonalen inte ens har undersköterskeutbildning, och att 25 procent är timanställda.

– Det är oacceptabelt. Är man inom äldreomsorgen ska både äldre och anhöriga känna fullständig trygghet att man får mycket god omvårdnad, säger Christina Tallberg.

Vården har varit pressad länge. Men att det lett till brister som skulle få så stora konsekvenser blev inte ett faktum förrän covid-19 spreds över världen. Det har gjort folk oroliga.

– Det är väldigt få äldre eller deras anhöriga som vill att deras äldre ska få en beviljad plats på ett boende nu, man är livrädd för att bli smittad, säger Tallberg.

Kan träffa 20 personer på två veckor

Enligt rapporten finns det fog för oron: bristen på personal skapar stress och ökar risken för att basala hygienrutiner struntas i för att det inte hinns med. Samtidigt kan äldre med omfattande hjälpbehov få ta emot upp till 20 olika personer under två veckors tid, och en anställd i hemtjänsten möter i snitt tolv olika äldre under sin arbetsdag.

– Jag tror att det finns för lite kunskap hos politiker och anställd personal om vilka det är som får omsorg i kommuner. Man har inte kunskap om vidden av att de som finns på särskilt boende har ett stort omvårdnadsbehov. Det måste vara kvalificerad personal som möter dem, det kan inte vara vem som helst, säger Christina Tallberg.

Hon tycker det är dåligt att äldreomsorgen behandlas lättsammare än skola och barnomsorg, där kraven ofta är högre på att personalen ska vara yrkeskvalificerad.

”Har inte tagit vara på äldres kunskaper”

Hur situationen i äldreomsorgen ska lösas i praktiken blir en senare fråga, det tas inte upp i coronakommissionens betänkande. Christina Tallberg hoppas att man tar med de äldre i dialogen:

– Man har inte tagit vara på äldres egna erfarenheter, syn på saker, kunskaper. Vi som är äldre vet ju hur vi skulle kunna ha det. I de flesta kommuner finns pensionärsråd. Men under lång tid har man underlåtit att sammankalla dem. Trots att det är lätt att kalla till ett digitalt möte, lätt att inte träffas fysiskt.

Granskningskommissionen

  • Rapporten som publicerades den 15 december är den första av två delredovisningar – den kommer att fokusera på smittspridning inom vård och omsorg av äldre.
  • Kommissionen tillsattes den 30 juni av regeringen för att utvärdera sitt eget, myndigheternas, regionernas och kommunernas arbete för att begränsa smittspridningen av covid-19 och pandemins effekter. Den ska också göra internationella jämförelser.
  • De åtta ledamöterna har olika erfarenheter och kunskaper och representerar flera sektorer i samhället. Bland annat ingår prästen Camilla Lif, statsvetaren Shirin Ahlbäck Öberg, och äldreforskaren och professorn Mats Thorslund. Arbetet leds av justitierådet Mats Melin. Nästa rapport väntas 31 oktober 2021.
  • Här finns rapporten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.