Kung Carl XVI Gustaf fotograferad på Stenhammars slott utanför Flen inför sin 70-årsdag. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Kungen: ”Vi måste hålla ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Kungaparet befinner sig på slottet Stenhammar utanför Flen där de nu utför sina uppdrag på distans. I en Skype-intervju med Dagens Nyheter talar kungen om coronakrisens inverkan på Sverige och det egna livet.

– Självklart vill vi alla ta hand om de människor som drabbas. Vi allesammans, vi måste hålla ihop här, säger.

Eftersom kungen och drottningen båda är över 70 år tillhör de en riskgrupp och måste hålla sig isolerade från sociala kontakter. Därför sköts nu allt jobb och kommunikation på distans från Stenhammar. Kungen uppmanar alla att lyssna på de råd och riktlinjer som finns i Sverige.

– Och då ska man inte lyssna på mig i första hand, utan på experterna och myndigheterna. Det är de som har den samlade informationen och överblicken som kan göra den bästa bedömningen, säger han i intervjun med DN.

”Ta vara på dagarna hemma”

Att en del tycker det är jobbigt att följa råden förstår han inte alls.

– Det blir kanske lite konstigt när jag säger det, men det finns väl väldigt mycket som man kan passa på att göra som man inte hunnit tidigare. Man kan sitta ned och läsa en bok. Man kan gå in och städa. Man kan måla om huset. Ta vara på de här dagarna som ni är hemma, helt enkelt, säger kungen.

Barnen och barnbarnen har kungaparet inte heller några planer på att träffa den närmsta tiden.

– Det kommer fler påskhelger i framtiden. Det är väl inte så märkvärdigt.

”En global tragedi”

Krisen som nu drabbar Sverige och världen liknar inget han varit med om under sina många år som statschef.

– Det är en global tragedi, ett drama utan like. Vi vet inte hur det slutar, säger han.

”Vi får tänka om, leva på annat sätt”

Men kungen tror också att det finns något vi människor kan lära oss av att gå igenom den här krisen.

– Vi får lära om, vi får tänka om och vi får leva på annat sätt. Alla som har yrken med möjlighet att jobba hemifrån, kanske borde man göra mer av det i framtiden? Det vore ju fantastiskt att göra det en dag i veckan. Inte ta bilen, tänka på miljön. Det kommer kanske något gott för framtiden. Vi ska leva bättre.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.