Socialminister Lena Hallengren (S) och kung Carl Gustaf deltar i en extra informationskonselj med regeringen med anledning av coronaviruset. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kungen: ”Svåra situationer erbjuder också en möjlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen har försatt landet i en ansträngd situation men det finns också anledning att känna hopp, sa Kung Carl XVI Gustaf under en extrainsatt informationskonselj med regeringen på onsdagen.
– Svåra situationer erbjuder möjligheten att ta fram det bästa hos oss som land och medmänniskor, sa kungen.

Det var en ovanligt glest befolkad informationskonselj som ägde rum på slottet under onsdagseftermiddagen. För att minimera risken för smittspridning hade antalet statsråd som normalt deltar reducerats.

– Kronprinsessan som i vanliga fall sitter här vid min sida kommer att få information av mig senare, förklarade kungen inledningsvis.

”Ett långdistanslopp”

Statsminister Stefan Löfven inledde dragningen med att informera om att hela regeringens arbete för att trygga samhället nu utgår från ett antal definierade mål. Bland annat att begränsa smittspridningen, att säkerställa resurser till hälso- och sjukvården och att begränsa inverkan på samhällsnyttig verksamhet.

Stefan Löfven betonade också att regeringen fokuserar på att samhället sätter in rätt åtgärder vid rätt tid.

– Det här är ett långdistanslopp, sa Löfven som därefter valde att hylla personal inom vård, omsorg och skola för deras insatser i en prövande tid.

Statsministern påpekade att regeringen under de senaste dagarna fattat beslut som är både ovanliga och unika och att fler extraordinära beslut sannolikt kommer att fattas den kommande tiden.

– Ibland med kort varsel, ibland störande för vardagslivet. Men allt görs för att säkra människors liv och hälsa, sa Löfven.

Kungen: ”Goda skäl att känna hopp”

Därefter tog kung Carl XVI Gustaf vid och valde i sitt anförande att fokusera på hoppet. 

– Stundens allvar ska inte förringas men det finns också goda skäl att känna hopp och tillförsikt, sa kungen.

Han betonade hur det offentliga och civila Sverige ”stigit fram” under krisen. Han lyfte riksdagens och regeringens arbete men också de initiativ som tagits av näringslivet och civilsamhället för att begränsa virusets spridning.

– Dessa initiativ förtjänar vår uppskattning, sa kungen.

Kungen avslutade med en uppmaning om att lyssna till de råd som sakkunniga myndigheter förmedlar och att undvika onödiga möten.

– Vi har alla ett eget ansvar att undvika att medverka till smittspridningen, eller att själv bli smittade.

– Jag, drottningen och vår familj försöker i så stor utsträckning som möjligt leva efter just de här råden, sa han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer