I lördags höll försvarsminister Karin Enström en presskonferens där hon meddelade att Sverige ska köpa in Super-Jas. Foto: Scanpix

Diarieförde aldrig känsligt mejl om Saudiaffären

Publicerad

Försvarsdepartementet tillbakavisar nu kritiken om det påstått borttagna mejlet med känslig information om vapenfabriksamarbetet mellan Sverige och Saudiarabien, och menar att handlingen aldrig diariefördes.

Mejlet, som Ekot fått via FOI, bevisade att regeringen har varit informerad om att FOI tänkte låta ett bulvanföretag SSTI leda arbetet med vapenfabriken. Regeringen har hela tiden hävdat att man inte känt till kopplingen till bulvanföretaget.

– Jag utgår från att både mitt departement och övriga departement följer de regler som finns för hur handlingar diarieförs, sa försvarsminister Karin Enström tidigare till Ekot.

Försvarsdepartementet ändrar nu ståndpunkt i en skrivelse på regeringens hemsida och förklarar att handlingen i fråga i själva verket aldrig diariefördes.

I förklaringen framgår det att delar av handlingens innehåll har använts som ett underlag inför Ewa Björlings resa till Saudiarabien i februari 2010, och att delar av informationen därmed finns tillvaratagen på Försvarsdepartementet och finns att hitta i en annan diarieförd handling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet