Foto: TT

Känsligt när kungen ska hjälpa regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf erbjuder sin hjälp för att lösa Sveriges diplomatiska kris med Saudiarabien. Men konstitutionellt är det en svår balansakt anser expert.

Kung Carl XVI Gustaf vill hjälpa till att lösa Sveriges konflikt med Saudiarabien. Nu ska han träffa utrikesminister Margot Wallström (S).

Men kungen måste enligt konstitutionen ta det varligt.

Både Wallströms pressekreterare Erik Boman och hovet understryker att måndagens möte är planerat sedan länge.

Inga kommentarer

– Men det kommer också lägligt. Kungen har en dialog med regeringen, men jag kommenterar inte vad de ska prata om på måndag, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

Inte heller Erik Boman vill gå in på vad mötet handlar om.

I en kommentar skriver kungen att ”det är viktigt att ha en bra dialog och goda relationer länder emellan”.

Hovet skriver också att ”som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen”. Kungen har dock inte kontaktat det saudiska kungahuset.

Olika mening om kungens möjligheter

Åsikterna kring saken går i sär. Arabienkännaren Thord Janson vid Göteborgs universitet menar att kungen inte är en diplomat som träffar statsöverhuvuden vid politiska kriser.

– Men om sådana kontakter sker måste det ske helt informellt, annars får vi en konstitutionell kris där kungen kan komma att anklagas för att lägga sig i utrikespolitiken.

Patrick El-Cheikh, före detta chef för Sveriges handelskontor i Riyadh, håller inte med.

– Visst kommer det att debatteras, men det är skillnad på om kungen lägger sig i eller om utrikesministern konsulterar honom.

I det här läget måste regeringen aktivt söka lösningar för att dämpa krisen, då tycker jag att man ska exploatera den kanalen, säger han.

Kan bara agera på uppdrag av regeringen

Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap, påpekar att regeringen enligt konstitutionen ska informera kungen om viktiga händelser men att kungen inte får lägga sig i politiken.

Nergelius tycker att det är oklart vad som kan komma ut av mötet, men tror att kungen är mycket noggrann med en sak:

– Han gör nog bara sådant som UD och regeringen har sanktionerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet