Wallström grillas i KU

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Sveriges utrikesminister Margot Wallström frågas ut i konstitutionsutskottet (KU).

Dels ska det redas ut om hon angett rätt skäl till att hon stoppades från att hålla ett tal vid Arabförbundets möte den 9 mars förra året. Men Wallström är även KU-anmäld för att regeringen överlade med utrikesnämnden först fem dagar efter att den på en presskonferens gett besked om vilken militär hjälp Frankrike skulle få efter terrordåden i Paris.

”Utomrättsliga avrättningar”

En tredje anmälan gäller Wallströms uttalanden om ”utomrättsliga avrättningar” i samband med interpellationer om Israel, uttalanden som gjort henne persona non grata i landet. Kristdemokraterna anser att hennes förklaringar varit motsägelsefulla och oförenliga.

Även Lena Erixon, generaldirektör för Trafikverket och Ann-Sofie Atterbrand, enhetschef vid Trafikverket, ska frågas ut i KU under morgonen. Frågan gäller regeringens och ansvarigt statsråds inblandning i driftstöd till flygplatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.