Statsminister Stefan Löfven och Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz

Löfven: Vi har klarat ut missförstånd

Uppdaterad
Publicerad

Under besöket i Kina kommenterade statsminister Stefan Löfven de återupprättade diplomatiska förbindelserna med Saudiarabien. Han tillbakavisar uppgifterna om att Sverige ska ha bett Saudiarabien om ursäkt.

Utrikesminister Margot Wallström höll under förmiddagen, tillsammans med det svenska sändebudet i Saudiarabien Björn von Sydow, en presskonferens med anledning av uppigifterna att den saudiske ambassadören skulle vara på väg tillbaka till Sverige.

Uppgifterna bekräftades, och Wallström sade också att de diplomatiska relationerna ”omedelbart kan normaliseras”. Nu kommenterar även statsministern beskedet.

– Jag är glad att som det verkar, så kommer ambassadören tillbaka. Då kan vi fortsätta att utveckla relationerna, säger Löfven till SVT Nyheter.

SVT:s Asienkorrespondent Lars Moberg träffade Löfven i Peking i samband med besöket i Kina. Statsministern tillbakavisar uppgifterna om att Sverige ska ha bett Saudiarabien om ursäkt för uttalandena om mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Detta eftersom uttalandena från saudiskt håll tolkats som en förolämpning mot islam.

– Nej. Vi har sagt att vi beklagar om något som vi gjort skulle uppfattas som att vi förolämpat islam, vilket vi självfallet aldrig skulle göra, säger Löfven till SVT Nyheter.

Din åsikt om att landet är en diktatur, står du fast vi den?

– Vi har klarat upp ett missförstånd. Vi är tydliga när det gäller mänskliga rättigheter i Saudiarabien och det kommer vi att fortsätta att vara. Nu ska vi se till att arbeta på att ha ett bra samarbete med Saudiarabien på det civila området. När det militära avtalet nu löper ut så har vi mycket bra möjligheter till både samarbete och därmed jobb, säger Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet